2015. február 15., vasárnap

Kilátó lesz Romhány fölött



Bár az emberek még nem igazán látják-érzékelik, komoly munkálatok zajlanak a Romhány körüli erdőkben. Új nyomvonalat jelöltek ki az országos Kéktúrának, megszépül Rákóczi-féle mogyorófa környezete, és hamarosan egy kilátó tetejéről csodálhatja meg bárki a varázslatos cserháti panorámát.

Az egész fejlesztés-sorozat a kormány által támogatott Bejárható Magyarország Programhoz kapcsolódik, és az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészete végzi a különböző kivitelezéseket.

Három lépcsőben történnek a munkák. Horváth Barna, az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-cserháti Erdészetének vezetője tájékoztatása szerint – Romhány község honlapján is olvashatóak az információk – a település délnyugati határától egészen a Romhányi hegy gerincéig új nyomvonalat jelölnek ki a túrázóknak. Erre egyrészt azért van szükség, mert a jelenlegi út olyan szakaszokon is áthalad, amelyeket az erdészet munkatársai rendszeresen használnak közlekedési célokra, például itt szállítják a kitermelt faanyagot. A gépjárművek pedig a sáros terepen olyan körülményeket teremtenek, amelyek alaposan megnehezítik a „bakancsos” gyaloglók felkapaszkodását. Másrészt jobb is, ha vadregényesebb területekre vezetik a Kéktúrát, mert ott közelebbről megszemlélhetőek a természet, a környék szépségei, az erdei élővilág.
A következő szakasz a Rákóczi-mogyorófa környékének rendbetétele. Itt elsősorban a történelmi emlékhely megközelítésének biztonsága a legfontosabb, hiszen rendkívül csúszósak errefelé a terepviszonyok, illetve a Kéktúrától külön leágazással lehet ide eljutni.

A harmadik lépés ígérkezik a legnagyobb szabásúnak. Egykor, a Romhányi hegyen egy kilátó állott, amelynek tetejéről pompásan beláthatóak voltak a Cserhát e tájának hegyei és völgyei. Ezt azonban évtizedekkel ezelőtt elbontották, és az erdő sűrűjében ma már csak a beton alapok fedezhetőek fel. Ide kerül majd egy teljesen új szerkezet, és ha elkészül, a hegy mindkét oldalára nagyszerű kilátást biztosíthat.
A szakemberek tervei szerint a munkák java részét tavasz közepéig elvégzik, ezután indulhat meg a kilátó megépítése.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése