2015. február 5., csütörtök

Hol lehet Szabó Lőrinc szobra?



Mindenki viccnek hitte. Még maga a gyarmati rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, Fürjes Béla alezredes is eleinte tréfának vélte: ellopták Szabó Lőrinc szobrát a Palóc Ligetből. Pedig a sors fura szeszélye folytán, épp április elsején fedezték fel az esetet, így nem a Ludas Matyiba való.

Gyarmaton az utóbbi időben ismét elterjedt szokás a szoborrongálás. A talapzatokra rótt irkafirkák – enyhe és erősebb jelzők bizonyos személyek felmenő családtagjaira – mindennaposak. Szabó Lőrinc Palóc Ligetben álló alkotását különösen kedvelték a vandálok. A legenyhébb ellene elkövetett gaztett: cigarettacsikket tettek a „szájába”. Borsos Miklós bronzból készült műremeke ezek ellenére kiállta a próbát. Mindezidáig.

Az önkormányzat egyik közterület-felügyelője lett figyelmes arra, hogy valami hiányzik a Szabó Lőrinc-szobron. Nevetve mesélte ismerőseinek felfedezését, mert ilyen csodát bizony még nem látott.
Jelentette is azonnal főnökeinek a szobor eltűnését. A Gyarmati Hírek munkatársa menet közben találkozott a fiatalemberrel: így együtt indult el a két férfiú a helyszínre, és ő is személyesen meggyőződött a „hiányról”. Másnap reggel annak rendje és módja szerint érdeklődtünk a rendőrségen, történt-e feljelentés. Fürjes Béla bűnügyi osztályvezető elképedt: ne tréfálkozzunk már vele, ő nem tud semmiről!
Alig néhány óra múlva újból megkerestük. Akkor is hiába. Ő maga is őszintén elcsodálkozott. Ha valóban eltűnt, miért nem jelentette senki? Akár telefonon is odaszólhattak volna, s máris indulnak a nyomozók.
Végül késő délutánra megérkezett a feljelentés. Írd és mondd, két rövidke sorban tette mindezt az önkormányzat. Persze a rend őrei nem haboztak, azonnal nyomozásba kezdtek. A helyszínelők érdekes nyomokra bukkantak:  a talapzat tetején lévő törmelék bizony erősen elrozsdásodott.  Tehát a lopás legalább egy héttel korábban történt! S hogy miképpen szerelték le a mintegy félmázsás bronz-tákolmányt? Nemes egyszerűséggel ledöntötték! Persze többen lehettek, mert eléggé feltűnő lett volna ölben kicsempészni a parkból a nehezen megszerzett zsákmányt.
A rendőrök nem sok reményt fűznek a szobor megtalálásához.  Fürjes Béla szerint könnyen meglehet, már valamelyik nemesfém-olvasztóban várja további sorsát. A mintegy milliós eszmei értékű műalkotás valószínűleg néhány sör áráért cserélt gazdát.
Ezek után bizonyára sokakban felmerül a kérdés: vajon Gyarmaton az emberek ennyire vakon közlekednek? Fel sem tűnik, hogy elloptak egy köztéri alkotást? Az önkormányzat pedig valami jótékony szellemre várt, aki visszahozza nekik a szobrot, ezért haboztak annyit a városvezetők a feljelentéssel? Ennyire kis ügynek tartották a szobor eltűnését?
Egy biztos, Szabó Lőrinc szobor nélkül elképzelhetetlen a Palóc Liget. Az önkormányzatnál már most kezdhetik gyűjteni a forintokat az új alkotásra. Nem lesz olcsó mulatság!
Gyarmati Újság – I. évfolyam 6. szám – 1997. április 11.

***

A szobor azóta sincs meg. Valószínűleg tényleg beolvasztották. A Költészet Napján a ligetbe érkezők még néhányszor megálltak az „üres” talapzatnál, de egy idő után úgy döntöttek, semmi se emlékeztessen már, hogy a „Tündérváros” írójának egykor nívós műemléke állt a városi közparkban. Azóta, aki a költő emlékének akar adózni, elzarándokol a Madách utca végébe, ahol a híd oldalfalán találhat egy – a járókelő számára alig észrevehető – emléktáblát. Vagy kimegy a Május 1. útra, a „Lóci” édesapja nevét viselő iskolába, ott is találkozhat a neves, szemüveges előddel. De Borsos Miklós remekbe szabott alkotása már sohasem bukkan elő a múlt ködéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése