2015. október 5., hétfő

Verőfényes szüret Nagyorosziban



Nem kis zökkenőkkel indult, de aztán annál emelkedettebb hangulatú lett a verőfényes napsütéssel kísért szüret Nagyorosziban. A községi fiatalok igencsak kitettek magukért: színes jelmeztárukban meghökkentő módi-változatok is bőven akadtak.

A gyülekezés kellős közepén már megérkeztünk a szüreti felvonulás kiindulópontjára, a művelődési központ (egykori HEMO) bejárata előtti parkolóba. Alig szálltunk ki az autóból, pompás népviseletben piros blúzos, fehér szoknyás lányok jöttek szembe, kart-karba fogva vidáman énekeltek. A kalapos-csizmás fiúk kezében már a boros flaska is felbukkant, ki-ki ízlésétől, vagy éppen alkoholmámora szintjétől vezettetve húzta meg az üveget, amit persze kurjantgatással kísért. Odébb, árnyat adó fák hűvösében a lovaskocsik várakoztak, az állatok buzgón legelték a füvet, miközben gazdáik csinosítgatták, tisztítgatták a platót, amire nemsokára felcsimpaszkodnak a csinos hölgyek. Hátrébb, egy terepjáró mellett igazán különc öltözetű „csajok” várakoztak, ruhatáruk inkább a múlt század hatvanas-hetvenes éveit idézte, az elmaradhatatlan napszemüveggel. Amikor a fotóst észrevették, azonnal pózolni kezdtek – ahogy dukál az ilyen vidám esemény alkalmával. 

Nemsokára elindult az első fogat. Felpattant rá a dobos kisbíró: a bíró és a bíróné portája felé vette az irányt. Tíz perc sem telt el, már vissza is érkeztek. A bíróné személyében szemrevaló szépség szállt le a bakról, és rögvest barátnői felé vette az irányt. Egy idős bácsi is a csoportba keveredett, ízes szövege nyomán harsány hahota szólt, és az apó nem is várt sokat a pajkossággal: megsuhintotta az egyik leányzó hátsó felét.

Közel húsz perccel az eredeti menetkezdő időpontot követően befutott a község polgármestere, Gönczöl József, és indulhatott a hivatalos nyitó-ceremónia. A falu kulcsa immár a bíró és a bíróné kezébe került, de azért gondosan közölték velük: óvatosan bánjanak a hirtelen jött „hatalommal”, mert a kulcsnak bizony legkésőbb másnap reggelig vissza kell kerülnie eredeti gazdájához.

A lovaskocsik és egyéb járművek, rajtuk a sok-sok díszes felvonulóval már felsorakoztak szépen, amikor kis „gikszer” történt. A muzsikát szolgáltató „zenefi” áramforrását biztosító aggregátor semmiképpen sem akart beindulni. Markos legények állták körül a szerkezetet, feszültek a karok, a berántó zsinórt egymás után húzták ki nagy lendülettel, de a motor csak nem berregett fel – a huzal meg közben elszakadt. Nosza, az egyik férfiú elsietett, és kisvártatva megjött a pótgép. Ami aztán első rántásra megfelelő hangot szolgáltatott, de még ez is kevésnek bizonyult: a szervezők, akik között boszorka-cigánylány jelmezbe bújt hölgyek is sürgölődtek, nem vártak tovább: elektronikus „feltét” nélkül, harsány énekszóval vonult a menet – közel egyórás késéssel. A kis közjáték mit sem változtatott a hangulaton. Hamarosan vidám dalok zengték be a nagyoroszi utcákat, majd kora estétől a színházteremben folytatódott a fergeteges báli mulatság.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Foto: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése