2015. október 15., csütörtök

Délceg ifjak tánca a pataki szüreten



Lassan lecseng a szüreti szezon, hisz idén a meleg hatására kissé korábban érett meg a szőlő, de azért akadnak még olyan települések, ahol az egyre csípősebb idő ellenére büszkén járják végig a fiatalok a községek utcáit. Patakon szombaton volt a felvonulás és a bál.

Rétságról jövet érkezve, éppen a második állomáshelyen tartott megálló végére érkeztünk. A falu északnyugati vége felé eső kis kápolna környékén hamarosan elhalkult a zene, a szép, népviseletes lányok, és délceg, kalapos kedveseik felpattantak a lovas kocsikra, és irányba vették a következő helyszínt, a kőhídon túl, az érsekvadkerti kereszteződésnél lévő kis tisztást. Amikor aztán ideért a nép, az ifjú hölgyek hangos kurjongatások közepette ugráltak le a járgányokról, s mihelyt felhangzott a muzsika, a csárdás ütemeire máris ropni kezdték a párok. Egy legény oly lelkes lendületbe jött, hogy szinte szédülésig pörgette-forgatta partnerét, de akadtak hármasok is, a legkisebbek pedig szüleik segítségével lépdeltek kettőt balra és kettőt jobbra. Persze a dobos sem maradt tétlen, bőszen püfölte hangszerét.
És így ment tovább a felvonulás a falu más pontjaira, hogy aztán a művelődési házban hangulatos bál zárja a szüreti mulatságot.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése