2015. október 16., péntek

Élet a csipke körül



Szinte minden hét végén akad valamilyen esemény Terényben, ebben a Cserhát dombjai között megbúvó kis faluban. Ezúttal Csipkenapra hívták a közelből és messzi távolból érkező vendégeket.


A helyszínen, a Hunnia Csipkemúzeumban, amikor megérkeztünk, az egyik háziasszony, Fáy Hanna köszöntötte az érkezőt. A kissé fanyar és borongós időben az udvaron lévő Edvi-Illés Kávéház fűtött szobáiba kalauzolt bennünket, ahol éppen a Kalácska népdalkör gyönyörű népviseletbe öltözött tagjai készítettek különféle sütemény-finomságokat – hiszen nem csupán a szépen megmunkált-vert textíliák körül forgott e nap „tengelye”, hanem a csipkebogyóhoz köthető gasztronómiai érdekességek is sültek-főttek.

Nemsokára átsétáltunk a múzeumi házba, ahol kiderült, hogyan kapcsolódik Terény a csipkéhez. Fáyné Tornóczky Judit tartott rögtönzött tárlatvezetést, az érdeklődők egyre közelebb húzódtak a falakra függesztett csipke-költeményekhez, kattantak a fényképezőgépek. Buzgón füleltünk, és közben megannyi érdekességet hallottunk. A Fáy család egyik őse, ükanyai „messzeségben”, Edvi-Illés Gizella (innen a kávéház névadása) a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján, amikor a szecesszió stílusirányzata betört a hazai művészeti életbe, elhatározta, hogy magyaros motívumú csipkét tervez, a „tulipános mozgalom” jegyében, így keletkezett e szép virágokkal díszített, egyedi formavilágú mellény, és megszületett a „Hunnia csipke”. De megtudtuk azt is, hogy az egyik híres dán király is kiváltképp kedvelte ezt a sajátos textil-alkotási módot, mi több, néhány percre a csipkeverés gyakorlati alkalmazásában is elmerülhettünk.

A nap további részében a vendégek megkóstolhattak csipkebogyóból készült italokat (például kifejezetten gyermekeknek szánt alkoholmentes csipkesört), és egyéb kulturális események színesítették még az első ízben megrendezett, így hagyományteremtő szándékú eseménysort.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése