2015. október 16., péntek

Emléktábla az első elnöknek



Lengyel vendégek jelenlétében leplezték le csütörtökön délelőtt a balassagyarmati törvényszék első elnökének, Frideczky Lajosnak emléktábláját az Ipoly-parti város bírósági épületében, az első emeleti tárgyalóterem bejáratánál.

A délkelet-lengyelországi Krosno bírósága négy éve, egy európai együttműködési rendszer keretében ápol „testvéri” kapcsolatokat a balassagyarmati kollégákkal. Ennek jegyében érkeztek a vendégek ezen a héten a nógrádi városba. A csütörtökön rendezett szakmai konferencia előtt kis ünnepségen avatták fel Frideczky Lajos emléktábláját. Dr. Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke idézte fel az előd pályafutását. A tereskei születésű jogászember fiatal korától vállalt közfeladatokat, előbb Nógrád vármegye aljegyzője, később főjegyzője, egyben táblabírája volt. Az 1848-as forradalom ügye mellé állva az új országgyűlés képviselőjévé választották, a szabadságharc alatt pedig kormánybiztosként tevékenykedett. Emiatt az osztrákok elítélték, és a hírhedt pesti Újépületben raboskodott. Szabadulását követően Deák Ferenc híveként politikai pályára lépett, a Kiegyezés után megyei alispán lett, 1872-től pedig nyugállományba vonulásáig, tizenhét éven keresztül dolgozott, mint a Balassagyarmati Törvényszék első elnöke. Az elnök hozzátette, ez a megemlékezés is szervesen hozzátartozik ahhoz, az Országos Bírói Hivatal által elindított pályázathoz, amely a múlt értékeinek összegyűjtésére és nyilvánosság elé tárására hivatott, és első helyi állomása a törvényszék százötven éves történetét bemutató díszes kiadvány megjelentetése volt.

Az emléktábla-avató után kezdődött a konferencia, amelynek fő témái a bíróságok ügyintézési gyakorlatának lengyel-magyar összehasonlítása és a tapasztalatok kicserélése, az igazgatási módszerek bemutatása, illetve a szolgálati (fegyelmi) bíróságok státuszainak vizsgálata köré csoportosultak.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése