2015. október 12., hétfő

Emlékezés a „Magyar Wallenbergre”



Hetven évvel ezelőtt, egy odesszai börtönben ért véget Mikó Zoltán élete, aki a második világháborús magyar ellenállási mozgalom kimagasló alakja volt, és az utókor a „Magyar Wallenberg” jelzővel méltán illeti. Az egykori vezérkari tisztre balassagyarmati emléktáblájánál emlékeztek múlt pénteken a családtagok és a tisztelők.

Az esemény első részében, az Ady utca 37. szám alatti házon lévő emléktáblánál Medvácz Lajos polgármester mondott beszédet a mintegy harminc fős hallgatóságnak, akik között a leszármazottak, a Dobó család tagjai mellett a Vitézi Rend és a helyi zsidó hitközség vezetői is fejet hajtottak a mártír-katona előtt. A város vezetője elöljáróban megemlítette, hogy nevezetes utca az Ady Balassagyarmaton, mert lépten-nyomon hírességek emlékhelyével találkozhat az ember, hiszen a házakon ott sorakoznak a márványtáblák: Tildy Zoltán, Szabó Vladimir, Badiny Jós Ferenc mind-mind hosszabb-rövidebb időt töltött itt. Hozzátette, Mikó Zoltán egyike volt azoknak a bátor férfiaknak, akik rendkívül nehéz időkben álltak helyt a haza szolgálatában, vállalva az elbukás, a fogság és a halál kockázatát, hogy a második világháború vérzivatarában esküjükhöz híven mentsék, ami menthető. Idézett egy nemrégiben megjelent visszaemlékezést, amit a bajtárssal, a 2012-ben elhunyt Bondor Vilmossal készítettek: Mikó közvetlen munkatársa tisztelgő szavakkal emlékezett a régmúltra, mikor együtt mentették a bajba jutott embereket a fővárosban – így került a balassagyarmati származású vezérkari százados kapcsolatba Raoul Wallenberggel. A polgármester végül kifejtette, az a mondás, hogy „azon nemzet, amely nem ápolja a múltját, lassan elsorvad” a kis, helyi közösségekre is teljesen igaz, így Balassagyarmat híven törekszik minden, a városhoz kötődő híres személyiségnek méltó emléket állítani.

Az emléktábla megkoszorúzását követően a rendezvény a Helytörténeti Gyűjteményben folytatódott, ahol Majdán Miklós és dr. Szabó Péter történészek tartottak előadást az 1943-44-es eseményekről, illetve a vendégek megtekintették a Horthy-féle kiugrási kísérletről készített „Októberi vasárnap” című film néhány részletét.

***

Ki volt Mikó Zoltán?


Mikó Zoltán 1910-ben született, édesapja, Mikó Pál gimnáziumi tanár volt, és a Tanácsköztársaság alatt elvállalta a helyi munkásság tanítását, ami miatt a Kádár-rendszer emléktáblát is adományozott neki (ez a mai Mikó emléktábla helyén állt a 1990-es évekig). Érettségi után az ifjú ember a Ludovika Akadémián folytatta tanulmányait, ahol 1934-ben végzett. A fiatal hadnagy a légierő kötelékébe került, ám egy repülőszerencsétlenség miatt hosszú ideig ápolásra szorult, ezután vezérkari századosként a Honvédelmi Minisztériumban szervezési ügyekkel foglalkozott. 1944 őszétől a Fővezérség különleges osztályára helyezték át. Az átlagos katona-pályafutás a második világháborús front közeledtével fordult át hősiességbe, majd tragédiába. Hamar kapcsolatba került a Kiss János altábornagy nevével fémjelzett ellenállási mozgalommal, megszervezte a Görgey-zászlóaljat, amely mintegy gyűjtőhelyéül szolgált az illegalitásban működő ellenállóknak, diákoknak, értelmiségieknek, a behívó parancsot megtagadóknak. A Bajcsy-Zsilinszky-Kiss féle mozgalom bukása után ez a hadtest maradt lényegében az egyetlen németellenes erő a fővárosban. Mikó Zoltán rendkívül „konspiratív módon”, hogy valódi tevékenységét elfedje, egy nyilas érzelmű alakulat parancsnokságát is elvállalta. Amikor a szovjet csapatok elérték Budapest határát, elérkezett a Mikó-csoport pillanata. Az ostrom közepén rengeteg nyílt parancsot, menlevelet fogalmazott meg, amellyel nem csupán zsidókat mentett meg a biztos haláltól, hanem ismert írók, művészek is kikerültek a nyilasok markából. Itt került ő kapcsolatba rövid időre Raoul Wallenberggel. Egy feljelentés miatt azonban lebukott, bujkálnia kellett, majd a szovjetek fogságába került. Vád alá helyezték, azzal az ürüggyel, hogy lepaktált a szélsőjobboldallal, Odesszába szállították, ahol 1945 nyarán kivégezték – az ok később kiderült: a katyni vérengzéssel kapcsolatos minden nyomot Sztálin parancsára el kellett tüntetni, és Mikó Zoltán jól ismerte a lengyelországi akták tartalmát.
Mikó Zoltán rehabilitációja 1995-ben következett el. Poszthumusz vezérőrnaggyá léptették elő, két évvel később pedig Göncz Árpád köztársasági elnök személyesen leplezte le Balassagyarmaton az emléktábláját. 1998-tól a budapesti Országház utcában is emlékmű őrzi nevét, és hősies helytállását a haza szolgálatában.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése