2015. október 15., csütörtök

Nagyköveti vizes-vizit



Svájc nagykövete kedden délután személyesen szemlélte meg, mint halad az alpesi állam által támogatott balassagyarmati ivóvízhálózat-korszerűsítési beruházás. A diplomata – ahogy fogalmazott - elégedett volt a látottakkal.

Jean-Francois Paroz és kísérete kettő óra előtt néhány perccel fékezett le a diplomáciai autóval a Civitas Fortissima téren, a régi vármegyeháza oldalszárnyánál lévő parkolóban. A polgármesteri hivatal dísztermében a nyár végén kezdődött városi ivóvíz-hálózat korszerűsítésében részt vevő beruházók, kivitelezők, a munkákat irányító-koordináló Penta-Boroszlán konzorcium szakemberei, önkormányzati képviselők, illetve Medvácz Lajos polgármester, Csach Gábor alpolgármester, illetve Balla Mihály országgyűlési képviselő várták a vendégeket.
A „Balassagyarmat és térsége ivóvízellátásának rekonstrukciója” hangzatos címet viselő, projektnyitónak beharangozott rendezvényen előbb Medvácz Lajos vázolta fel röviden, miként jutottak el az ötlettől a megvalósításig. Kiemelte, hogy nem zökkenőmentes, lassú folyamat után jutottak el 2007-től a mai naphoz, amikor már gőzerővel zajlik a beruházás. A svájci állam mintegy egymilliárd-százhatvanmillió forintos támogatása mellé a magyar kormány csatolta a tizenöt százalékos önerőt, és a sok-sok jogi procedúrát, és a közbeszerzési eljárásokat követően a területen komoly referenciákkal rendelkező, „rutinos” kivitelezőt bíztak meg a feladattal. Annak illusztrálására, hogy valóban szinte az utolsó pillanatban indult meg a hálózat korszerűsítése, a polgármester egy érdekes történetet osztott meg a hallgatósággal: amikor első alkalommal eljöttek a svájci nagykövetségtől tájékozódni a gyarmati és környékbeli helyszínekre, éppen Ipolyszögnél történt egy meghibásodás, és személyesen tapasztalhatták meg, az idő vasfoga által mekkora lyukak keletkeztek a csővezetéken, tehát valóban elkerülhetetlen volt az elavult rendszer teljes cseréje. Medvácz Lajos reményét fejezte ki, hogy az időjárás kegyes lesz a kivitelezőkkel, és a tervezett határidőre, azaz jövő nyárra minden szakasszal elkészülnek.
Jean-Francois Paroz hozzászólásában kifejtette, amikor eldőlt, hogy a uniós pályázati források és az úgynevezett „norvég-alapból” származó támogatások mellett szükség van a svájci segítségre is, roppant körültekintően választották meg, mire is fordítsák végül a frankmilliókat. Így négy városban és környékén, Miskolcon, Ózdon Érden és Balassagyarmaton lehetett előkészíteni a beruházást a svájci támogatások által, és munkatársai minden egyes fázist komoly figyelemmel nyomon követtek, folyamatosan egyeztettek az érintett települések önkormányzataival. A nagykövet is megemlítette a menet közben felmerült nehézségeket, de zárásként úgy fogalmazott: minden jó, ha a vége jó, és biztosak abban, hogy jó helyre került a támogatásuk, hasznos célt szolgált, hiszen a jó minőségű ivóvíz biztosítása létérdeke minden mai társadalomnak.

Balla Mihály szintén az ivóvíz fontosságát emelte ki, összekapcsolva a mostanában nagy népszerűségnek örvendő klímavédelem kérdéskörével, felvetve, hogy a világon nemsokára nagy harc bontakozhat ki, konfliktusok érlelődhetnek a tiszta víz megszerzéséért és birtoklásáért. Ebben a tekintetben hazánk jól áll – tette hozzá a honatya – hiszen közismerten remek minőségű a magyar ivóvíz, és ez jellemző a svájcira is. Az sem mellékes szempont, hogy a korszerűsítés jóvoltából több mint ötezer háztartásban hosszú távon biztosított lesz a tiszta ivóvíz. A politikus elmondta, minden a híres svájci precizitás jegyében zajlik itt is, és ő is egy tanulságos történetet idézett: amikor Zürich és Montreux között vonaton utazott, és megkérdezte a kalauzt, mikor érkeznek meg, a vasutas nyugodtan válaszolt, tizenegy és fél perc múlva kinyílnak az ajtók…
A program következő részében a Penta-Boroszlán nevében Czeglédi Csaba projektfelelős ismertette a kivitelezés részleteit. Hangsúlyozta, a munkák késése és a közelgő téli időszak miatt a város több területén egyszerre dolgoznak a vizes-szakemberek, és az eddigi tapasztalatok szerint a lakosság rendkívül türelmesen fogadja a városbeli felfordulást. Hozzáfűzte, a csővezeték-rendszer cseréjét követően egy ideiglenes útburkolatot állítanak helyre, majd tavasszal, párhuzamosan a Dejtár-Balassagyarmat közötti hálózaton végzett munkákkal, aszfaltozást végeznek majd az érintett belterületi utcákban.
A hivatalos részt követően a házigazdák és vendégeik bejárásra indultak. Jean-Francois Paroz és küldöttsége a Bajcsy utcában tekintette meg, milyen ütemben zajlik a balassagyarmati ivóvízellátás rekonstrukciója.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése