2015. október 7., szerda

„Nincs értelme az életemnek, ha megadom magam”



Bő négy hónap alatt országos sikert aratott Hatala Csenge: Hírzárlat – A balassagyarmati túszdráma című, májusban megjelent könyve, amely egészen új megvilágításokban tálalja az olvasó elé az 1973-as hírhedt eseménysort, és a két testvér tettig vezető útját. Az Országos Könyvtári Napok rendezvényének előadásán, a Madách Imre Városi Könyvtárban a fiatal szerző néhány kulcskérdés köré szőtte gondolatait.

Ahogy annak idején, a kötet május végi bemutatóján, a negyvenkét évvel ezelőtti dráma helyszínén, a jelenlegi Szent Imre Keresztény Iskolában, most is szép számú közönség előtt beszélt forráskutató munkájáról, és a mű keletkezési körülményeiről Hatala Csenge. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, milyen új mozzanatokkal rukkol elő a szerző, hiszen akik azóta olvasták a Hírzárlat-ot, minden bizonnyal rengeteg eddig nem ismert információval gazdagodhattak.

A vetítőképes előadásban először a hátteret, a túszejtés gondolatához vezető utat, az okokat igyekezett boncolgatni az író. A határőr főtisztként szolgáló, hajdúsági paraszti sorból származó apa és a pártapparátusban dolgozó, dunántúli gyökerű anya egyáltalán nem törődött a két Pintye-fiúval, Andrással és Lászlóval, egyáltalán nem éltek meghitt családi közegben, így a szeretetéhség különc viselkedési formákat alakított ki a fiatalokban. Ahogy László fogalmazott: apja „tizenegy kitüntetést kapott… mi meg az utcán csellengtünk”. Ez a mondat is kellő adalék lehet, hogyan jutottak el addig az ötletig, hogy azon a január eleji vasárnap estén behatoljanak a lányok kollégiumába. Egyértelműen élt bennük a „lelépési vágy”, a szabadulás ebből az országból. De mivel vezető beosztású személyek gyermekei voltak, aligha hagyhatták volna el legálisan, útlevéllel az országot, ha ezt választják, nincs pénzük, ellenben ha túszt ejtenek, akkor akad esély a meggazdagodásra – vélekedtek az elkövetők.
Szintén érdekes fejleményként utalt Hatala Csenge arra, milyen pszichés és viselkedési jellemzői voltak a vezér-fivérnek, Andrásnak. Hazug, arrogáns, nagyzoló, hideg tekintető, de okos, szárnyaló fantáziával megáldott – hangoztak el a jelzők. Egyszer úgy csábított ki lányokat a nyírjesi tóhoz, hogy ott kishajó-vezetésből fog vizsgázni, de ebből egy szó sem volt igaz, miként az sem, hogy kopaszságát a fővárosi vízirendőrök erőszakosságának köszönheti. A másik testvér, László ennek ellentéte: esetlen, vicces, szerepjátszási hajlamú, jó vitapartner, de rendkívül szűkszavú egyéniség – erről a személyes találkozó alkalmával is meggyőződött a könyv írója.
A szélsőséges magatartás taglalása során felmerült a dráma napjaiban megmutatkozó viselkedési formák, megnyilvánulások elemzése is. Dr. Samu István pszichiáter főorvos, aki tárgyalt a fiúkkal, és aki egyedüliként bemehetett a fogságba ejtett lányok szobájába, egyértelműen úgy fogalmazott, nem talált Andráson elmebetegségre uraló jeleket. De a viselkedési formái mindfenképpen antiszociális személyiségzavarra utalnak. Az idősebbik Pintye-fiú teljesen tisztában volt tette súlyával, hiszen úgy fogalmazott: „ha kimegyek az ajtón és megadom magam, akkor úgy az életemnek nincs értelme.” Ez is utal arra – mondta Hatala Csenge – hogy talán készült is a halálra, és amikor az ablakhoz lépve a halálos találatokat kapta a mesterlövészek puskáiból, már minden mindegy alapon leszámolt a sorsával.
A szerző végül hozzátette, Magyarország történelmének első túszejtő akciójának kezelése és megoldása során a hatóságok több technikai és taktikai hibát vétettek, vagyis nem voltak ilyen jellegű cselekmény elhárítására tökéletesen felkészülve. A balassagyarmati események hatására vonták le a tanulságokat a rendőrségnél, hogy szükség van egy elit kommandós alakulatra, így hozták létre a mai Terrorelhárító Központ elődjét, és születtek szigorúbb rendszabályok a katonai objektumok fegyveres őrzésére – hiszen a cselekmény előtt András „lazán” kisétált a határőrség épületéből, kabátja alatt a géppisztollyal.
Hatala Csenge végül kifejtette: reméli, hogy a Hírzárlat című kötet sok hazugsággal, csúsztatással, ferdített ténnyel, és számos tabuval is leszámol, amely négy évtizeden át körüllengte az 1973-as balassagyarmati túsztörténetet, és a főszereplők megszóltatásával hiteles képet fest, mi történt valójában azokban a téli napokban a városközpontban lévő diákotthonban. 
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése