2015. október 11., vasárnap

Tűzoltás az iskolaudvaron



Nem mindennapi ajándékkal kedveskedett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a nőtincsi általános iskola diákjainak. Mivel a „Szikrától a hamuig” című pályázaton ők lettek a legaktívabb oktatási intézmény, elnyerve a „Legkreatívabb Iskola” kitüntető címet, egész délelőttöt átfogó tűzoltási bemutatót tartottak nekik a lánglovagok.

A múlt pénteki rendezvény a hivatalos köszöntőkkel kezdődött. Dr. Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő szólt először kedves szavakkal a gyerekekhez, és röviden ismertette a pályázat lényegét. Elmondta, hogy a 2012-ben három minisztérium közös kezdeményezésére megalakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2015-ben már másodízben hirdette meg alkotói-művészeti pályázatát az általános – és középiskolás korosztály számára, és idén közel ezerhétszáz művet bíráltak el, ami azt jelenti, hogy a szülőkkel és pedagógusokkal együtt több mint tízezer embert szólítottak meg. Az ezerhétszáz pályaműből hetvenhét érkezett be Nőtincsről, ami azért elismerésre méltó arány, mert a „suliban” alig százan tanulnak. A parancsnok reményét fejezte ki, hogy a diákok azzal, hogy komolyabb figyelmet fordítanak a tűzoltók munkájára, a tűzmegelőzési ismeretek elsajátításában is élen járnak majd, akár már középiskolásként, amikor önkéntes közösségi munkát kell választaniuk.

Az eseményen megjelent Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében a görög mitológiát idézte, Prométheusz történetét, aki ellopta az istenektől a tüzet, ezért büntetéssel sújtották. A mai korra kivetítve tanulságként említette, ha nem bánunk jól a tűzzel, ha nem figyelünk oda a veszélyeire, könnyen bajba juthatunk. Hozzátette, példaértékű munkát végez a katasztrófavédelem azzal, hogy minél szélesebb körben teszi ismertté a tűzvédelmi feladatokat.

Molnár Éva, a nőtincsi iskola igazgatója elmondta, a diákok már legalább tíz éve vesznek részt a különböző balesetvédelemmel kapcsolatos megyei versenyeken, így teljesen egyértelmű volt, hogy ilyen nagy számban jelentkeztek erre a pályázatra, és a vendégek tiszteletére ezen a napon mindenki élénkpiros öltözetbe bújt. Berecz György ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató pedig köszönetet mondott mindazoknak a tehetséges tanulóknak, akik nagyon ügyes, és kiváltképp színes alkotásokat adtak be – hiszen ő maga is minden egyes nógrádi rajzot-képet megnézett.

A program második része már az udvaron zajlott. A gyerekek és a tanítók-tanárok a nyitott teraszra vezető lépcsőkön foglaltak helyet, míg a lánglovag-szakemberek nekiláttak a bemutatók előkészítéséhez. Először egy olajtűz-oltást szimuláltak. Amikor hirtelen magasra csapott fel a több méteres lángoszlop, hatalmas sikolyokkal jelezték az apróságuk ámulatukat, hiszen a közelebb ülők arcát egy pillanatra a forróság is „megcsapta”. Ezután egy lakószobának berendezett konténerben lévő tárgyakat gyújtották meg szépen sorban a tűzoltók, a jelzésre szirénázva érkezett a szerkocsi, villámgyorsan összeszerelték a fecskendőket. Olykor fülsiketítő pattogás is hangzott bentről, amikor a csóvák elérték például a dezodoros flakonokat, és sípoló hang jelezte a szénmonoxid-érzékelő berendezés beindulását. Pár perc múlva a kitartóan kilövellő vízsugarak megfékezték a tüzet. A bemutató hátralévő részében volt még baleseti roncsvágás is, illetve az ifjúság különböző tesztek kitöltésével bizonyíthatta, mennyire jártas a tűzvédelemben.
Szöveg: Hegedűs H.
Fotó: Sztranyovszky B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése