2015. december 28., hétfő

Tíz éve írtuk (69.) - Galgagutai életképek



Leesett az első hó. Kissé félve indulunk meg Galgaguta felé, ki tudja, milyen út fogad majd a becskei emelkedőn. Mégis, könnyedén suhanunk fel, hogy aztán annál lendületesebben haladjunk lefelé a lejtőn. Túlestünk a nehezén, ennél csak jobb jöhet.
Körbenézünk a szomszédos dombokon. A szandai várhegy kissé kopott magaslatát is hó lepi el, körülöttünk minden fehér. Túl Kövesden mintha még több téli áldás hullott volna.
Keskeny szalagfalu Galgaguta. Balról-jobbról szinte csak egy-egy házsor látszik, mögötte már a földek, a lassan csordogáló Galga – biztos valami árvíz idején nevezhették el folyónak, bár manapság az Ipoly sem a régi, pedig Trianonban hajózhatónak illették.

Először túlgördülünk a polgármesteri hivatalon. Szerény épület, megbúvik egy facsoport mögött. Szerencsére a polgármester ismerős. Orgoványi László int, fáradjunk beljebb, ő most siet, kis dolga akadt még a faluban, de máris jön vissza.
Néhány percet várakozunk csak. A község első embere udvarias, azonnal teával kínál. Ebben a cudar hidegben bizony jólesik a forró ital. Beszélgetünk: arról kíváncsiskodunk, mennyire nehéz ma a gutaiaknak? Hogy két megye szélén élnek, távol minden várostól, vonzó munkahelytől. De nincs panasz, itt a munkanélküliség kisebb, mint a környező községekben, talán hét-nyolc százalékos lehet. Sok az ingázó falusi is, akik az építőiparban dolgoznak, hajnalonként Pestre járnak. De Gödöllő is nagy felszívó erővel bír. A szomszédos Bercelen meg inkább már szlovákokat foglalkoztatnak. Hja, ők olcsóbbak.

Finom ez a tea. Pár korty még, aztán újabb kérdés a polgármesterhez. Az iskola kerül szóba. Gután csak alsó tagozat működik, de nemrégiben iskolafenntartói társulást hoztak létre Acsával. Az oktatásügy nem ismer megyehatárokat. Az óvodánál meg Becskével, Bercellel és Szandával közösködnek.
Orgoványi László mesélne még, de inkább azt javasolja, keljünk útra. Egy kis falutúra. Kilépve a hivatalból a polgármester egy építkezésre mutat. Ott készül az új katolikus templom, a régi háta mögött. Tágasabb lesz, ráadásul toronnyal látják el. A réginek nincs.
Autóval indulunk, ebben a hóban-sárban ajánlatosabb. Néhány száz métert haladunk csak, az evangélikus templom mellett parkolunk le. Szép kis terecske tárul elénk. Díszburkolat, fedett pavilon, kényelmes padok, csobogó – most lefedve, mintegy "téliesítve” – virágok, és hátul a faluház.

A gutai Faluház – tájháznak mondhatnánk, a helyi viseleti és népi építészeti kiállításának – a templom tőszomszédságában, a nagyon szépen kialakított tér szélén áll, idézve a múltat. Háromosztatú házikó, a tisztaszoba két ablakkal pillant télbe borult, most éppen néptelen terecskére. Vaskos kéménye szinte még őrzi a „füstös konyha” sódar és kolbászillatát, a fafüst szagát. Az „első ház” berendezési tárgyai: szekrény, ágy, sublót; a kiaggatott ruhadarabok: a színesen csillogó „selem” kendők, ingvállak, a lányok hajába való „pántlikák”; mind a palóc vidék tótjainak szépségszeretetét reprezentálják. Keveredik persze minden, az évszázadokon átívelő különböző kultúrák, mást ne mondjak, az írókázott húsvéti tojás – talán – avar kori motívumain kezdve a magyaros virágok szlovákos színvilágán át a konyha „sparheltjéig”. Régi piacozó parasztasszonyok kevert nyelve jut eszünkbe: ”Tágyem do orvosu máma”. Mélyen bensőséges, mesevilágot idéző kicsi faluház a borús, hideg, téli nap ellenére.
Ez a terecske a büszkeségünk – húzza ki magát az amúgy is majd százkilencven centire nőtt házigazdánk. – SAPARD pályázaton nyertünk el rá összeget, negyvenmillióból készült el az egész. Idén tavasszal adtuk át.
Néhány lépéssel odébb, a templom túloldalán furcsa alakok tekintenek vissza ránk. Hármas szoborcsoport. Középen Árpád vezér komor pillantással réved a távolba. A Honfoglalást jelképezi. Jobbján a kopjafán oldalt sajgó arcok és egy tragikus évszám: 1956. A bal oldali faszobron három szó: Szabadság, egyenlőség, testvériség: 1848 szelleme idéződik meg. Ezek az alkotások is idei “termések”: október 23-ra készültek el.
Visszatérünk. Elég hideg van, meg hát a falu főutcáján nagy a forgalom, röpke tíz perc alatt három teherautó robogott át.
A hivatali szoba melegében folytatódik a diskurzus. Orgoványi László a 2002 óta eltelt időszakról beszél:
“A testület megalakulása után szinte első lépésünk volt, hogy kivilágítsuk a nevezetességeinket, az evangélikus templomot, ami 1776-ban épült, illetve az emlékműveket. Aztán korszerűsítettük a buszmegállót, rendbetettük a temetőket. Mert nekünk három is van ám! Katolikus, lutheránus és baptista. 2003-ban pedig a falunapkor új díszpolgárt választottunk, Hugyecz Jánosnét, Araka nénit, nyugalmazott tanítónőt. Érdemes lenne vele is elbeszélgetni!”
És most mi készül – jönne a következő kérdés, de a polgármester megelőz. Már sorolja is: a község határában egy árvízcsúcs-csökkentő tározó – közismertebb nevén záportározó – létesül nemsokára pályázaton nyert pénzből, mert az utóbbi időben igencsak megsínylette néhány magasabban fekvő utca a patak – nem a Galga – áradását. „Itt a későbbiekben akár horgásztóvá is fejleszthetjük a tározót, turisztikai vonzóerőként. De útfelújításra is kaptunk pénzt, s a művelődési házunk vizesblokkjára is ráférne a korszerűsítés.“
Búcsúzunk. Elmenőben még visszatekintünk a falura: kissé szürkül már, felfigyelünk a karácsonyi díszkivilágításra. A környéken sehol sem láttunk effélét.
Galgagután tehát mindig kitalálnak valami újat.
Hegedűs Henrik-Sztranyovszky Béla
2005. december 9.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése