2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (11.) - Szügyi labdaművészek a szomszédból



Nem is olyan régen, úgy tíz esztendeje még jóformán csak falubeli urak fociztak Szügyben, a község megyei másodosztályú labdarúgó csapatában. Ott lenn, a vasútállomás melletti régi pályán kiabáltak a szurkolók a kedvenceknek, olykor buzdítva, olykor pedig szitokáradatot küldve feléjük. Azóta nagyot fordult a világ Szügyben, immár feljebb tornászta magát az alakulat, új, képzett focisták érkeztek, mi több a tavalyi szezonban sokáig még a megyei bajnoki címért is versenyben voltak. Az idei bajnokság viszont nem úgy sikerült nekik, ahogy eredetileg tervezték. A Mátranovák elleni hazai derbin látogattuk meg őket.

Szombat kora délután. Egyre kövérebb esőcseppek hullanak a szélvédő üvegére, ahogy autónkkal kifelé haladunk Balassagyarmatról. Magasabb fokozatra kell kapcsolni az ablaktörlőt, de láss csodát, kiérve a városból, már csak szitáló csapadékkal akad dolgunk. Esernyőt nem hoztunk, de reménykedünk, elázni azért nem fogunk.
A pályán még az ifimeccs megy, de már csak pár perc lehet hátra. Egy nagy hazai helyzetet még láthatunk, aztán harsan a bíró sípja, véget vet a találkozónak. Megtudjuk, a szügyiek nyertek 3-2-re.
Az egyik kapu mellett szorgalmasan melegítenek a fehér mezes házigazda játékosok. Érdekes módon a mezek hátuljára nem azok a nevek vannak felírva, akik a dresszbe öltöztek. Egy-két kivétel azért akad.
Közelebb megyünk. Ismerős arcokkal találkozunk. Szathmári Zsolt, alias „Szatyor”, a háló őre. Nem mai gyerek, bár alig van túl a harmincon. Képzett, rutinos róka, több helyen megfordult már magasabb osztályban, a BSE-nél NB II-ben is védett. Első látásra a nyugalom szobra, de akik ismerik, tudják, mit tesz, ha a védelem nem úgy áll a talpán, ahogy ő akarja…

Hodászi László, a „Hodi”. Jobb oldali futkorászó ember. Magyarul szélső. Hogy védő-e vagy középpályás, meg nem mondani ebben a mai futballban. Afféle „catenaccio” ő, vagyis Fachetti, az egykori olasz klasszis mintájára lódul meg a vonal mellett. Hogy aztán hajszálpontos beadása után villanjon egy fej, egy láb, s máris örvendhet a publikum. Ő is BSE-nevelés, de az ipolyvecei szép napoknak is részese volt úgy „kétezer” táján.
Pintér István, a „Pinyő”. Egyívású Hodászival, együtt kergették a labdát még a gyarmati ifiben. Tóth Ferenc megyei első osztályban száz fölötti gólt termelő nagy csapatának egyik alappilléreként „karmesterkedett” ’97-ben, aztán ő is vándorbotot fogott a kezébe, legutóbb egy vadkerti kitérő után húzott focicsukát a lábára Szügyben.
Dombóvári Krisztián, a „Dombi”. Kicsit több súly van rajta, mint anno, fénykorában a kilencvenes évek végén, de azért ő is biztos pont a gépezetben. Kicsit keményebb néha a kelleténél, a harciasság viszont nem árt a csapatszellemnek.
Helmreich Gábor, a „Hemi”. A fiatalabb korosztály tagja, alig túl a húszon. Mondani sem kell, Ipoly-parti nevelés. Jobb lábától ebben az osztályban is rettegnek az ellenfelek.
Tedás István, a „Tedi”. A gólfelelős. Érzi a kaput, de piszokul, viszont neki is akadnak rossz napjai. Ilyenkor pedig reccsen a kapufa, vagy a tátongó háló mellé trafál a csatár. A gyarmati különítmény újabb oszlopos tagja.
Oláh Richárd, a „Ricsike”. Az is marad örökké, ha betölti a hatvanat, akkor is. Apró termete miatt nevezik így, ő is volt már gólkirály, bár gyorsasága az utóbbi időben megkopott, azért a labdát még remekül kezeli és fedezi. Megjárta már piciny megyénk valamennyi fertályát, hogy most lecövekeljen Szügyben.
A többiek, Révész András, Saár Szabolcs, Frankó Gábor mind-mind a Nagyliget neveltjei. Egy kivétel azért akad a kezdőben. Benedek József. Nos, ő tősgyökeres szügyi. Kissé hiányos a hajviselet, kicsit mackós a termet, ám ő is legény a talpán, a védelem központja.
Ez tehát a tizenegy, aki ezen a napon felveszi a küzdelmet, hogy a kilencven perc végén verhetetlennek mondhassa magát.
Tovább sétálunk. A kispad szélén Palánki Zoltánra akadunk. Ő a szakosztályvezető, s mivel az edző, Pintér István, a „Nagypinyő” dolgozik, még afféle segédedzői babérokra is tör. Őt faggatjuk, vajon miért nem megy mostanában a szügyi futballisták szekere?
„Egyszerűen nincs szerencsénk. Meccsről-meccsre jól, sőt jobban játszunk, de rengeteg helyzetet elpuskázunk. Ott állnak a fiúk a kapu előtt, de csak nem akar a labda begurulni a hálóba. Ettől aztán elmegy a kedv, üldöz a balsors bennünket. Esküszöm, még a BSE-től is pontot rabolhattunk volna, ha nem szerencsétlenkedünk annyit. Amikor meg vezetünk, valahogy túlságosan megnyugszunk, a második félidőben meg fordít az ellenfél. Remélem azért ez most nem történik meg, bár a hátsó alakzatokból nagyon hiányzik a sárga lapok miatti eltiltását töltő Kmetti Flórián” – mondja, majd gyorsan búcsúzik, mert a játékvezetői hármas feltűnt, s még egy utolsó jótanácsot kell adnia a fiúknak.
Kezdődik a mérkőzés. Körbetekintünk. Nincsenek sokan. Bezzeg a BSE ellen egy tűt sem lehetett leejteni. De hát ez a cudar idő is közrejátszik ebben. Sorra nyílnak a nézők esernyői, elkezdett megint jobban esni, csak a mi fejünk ázik.
A mély talajjal úgy tűnik, a hazaiak birkóznak meg jobban, csúszkálnak rendesen a srácok, mígnem egy beadás után Oláh „Ricsike”, a legalacsonyabb fejeli be a kapuba az első szügyi találatot. Nem kell soká várni a másodikra: Helmreich Gabi gondol egyet, s úgy jó húszról bombáz. A bőrgolyó pedig nyílegyenesen száguld egyre gyorsulva a jobb felső sarok felé, szegény vendégkapus teljesen tehetetlen. És ím a harmadik: egy kavarodás után „Ricsike” eszmél, odatolja a lábát, s a labda méltóságteljesen, szépen lassan begurul a mátranováki kapuba. A két gólt termő csatár viszont megsérül, támogatva hagyja el a játékteret. Ápolás. A gyúró asszony (!) máris viszi a fagyasztót, de nem használ. A támadó fájdalmas arccal terül el a füvön. Egy néző bekiabál, itt bizony csere kell, de „várjatok vele a szünetig, csak pár perc van hátra”. Palánki „segédedző” viszont nem fogadja meg a tanácsot. Rados László érkezik, s lám, bejött a húzás, mert a cserember rögvest ott van jó időben, jó helyen, s benn a negyedik.
Szünet. Kicsit fáradt, vizes, de cseppet sem stresszes legénység jön le a gyepről.
A második félidőben aztán már nem történik semmi különös. Pontosabban azért szépítenek a vendégek. A végeredmény 4-1. A Szügy elindult felfelé a tabellán, már 11 pont van a tarsolyban.
(hegedűs)
Megjelent 2005. október 28-án.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése