2015. június 22., hétfő

Újabb milliárdos fejlesztés a kórházban



Kopácsolás, kattogás, zakatoló munkagépek. A magasban hatalmas daru. Sisakos férfiak rakodnak, tesznek-vesznek, serényen bontanak. Az ablakok már kiverve, a belső helyiségekben buzgólkodnak a munkások. A zaj nagy, a por száll szerteszét, egy-egy erősebb széllöket, és messze viszi. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet korszerűsítésének újabb szakasza indult meg a közelmúltban, ezzel a főutca-fronti rész teljesen elkészül. A környéken lakók egyelőre még morgolódnak, ám annál inkább megnyugodhatnak később, hiszen a kiviteli látványtervek szerint igen impozáns lesz az új diagnosztikai komplexum.

A balassagyarmati kórház annak idején, a tizenkilencedik század végén az adott kor mintájára épült, ahogyan a többi nagyobb egészségügyi intézményben – például a fővárosi, Üllői úti klinika-együttesnél -, úgynevezett „pavilonos” rendszert alakítottak ki, azaz egy-egy osztály számára külön épületeket emeltek. A modern kor azonban megköveteli a fejlődést és a pavilonok elavulttá váltak, a legfontosabb ellátásokat a megnövekedett követelmények és a gyorsabb, gördülékenyebb gyógyítás érdekében központosítani kell. Ezért is indultak el a városban is 1999-től a komolyabb fejlesztések. Az első, mintegy két és fél milliárd forintos ’”lépcsőt” követte a második ütem 2005-ben, ez újabb 1, 3 milliárdos korszerűsítést jelentett. Így egyre több osztály, a sebészet, a traumatológia, a belgyógyászat, a szülészet, a gyermekosztály lényegében egy épületbe került, könnyebb lett az átjárás, a megközelítés. Hat évvel ezelőtt még egy helikopter-leszálló is épült a diagnosztikai épület tetejére. Most, a rekonstrukció harmadik fejezetében éppen ez a diagnosztikai „szakasz” kerül sorra. A részletekről dr. Szabó Gézánál, a dr. Kenesse Albert Kórház- Rendelőintézet igazgató-főorvosánál érdeklődtünk.

- Amint azt az emberek is látják, teljesen átalakítjuk a nyolcvanas évek elején épült diagnosztikai blokkot – kezdte mondandóját az igazgató. – Az eredetileg beadott pályázatunkat jelentős összeggel sikerült kiegészíteni, így megközelítőleg 2,4 milliárd forintos a beruházás összértéke, ami takarja a tényleg munkákat és az eszközbeszerzést is. Egyrészt teljesen megújul a diagnosztikai struktúra. A különböző vizsgálatok, így a CT, a tüdőszűrő, a röntgen leköltöznek a földszintre, így ezek a sürgősségi betegellátási rendszerhez közvetlenül tudnak csatlakozni, a betegek szállításának ideje házon belül jelentősen lerövidül. A gyógyszertár és a transzfúziós állomás szintén itt lesz. A laboratórium ezzel együtt a második emeletre költözik. A jelenleg még külön épületben működő sterilizáló is bekerül a központi tömbbe, a szülészet fölé, a tetőtérbe, így a sebészeti műtéteket követően az eszközöket csupán pár tucat méterre kell majd elvinni újratisztításra, nem az udvaron keresztül. A neurológiát a sürgősségi osztály felett egy emelettel helyezzük el. Ez azért fontos, mert a stroke-ós betegeket az első vizsgálat után a lehető leggyorsabban tudjuk majd a CT-be szállítani. Teljesen önállóvá válik a traumatológiai osztály is, amely eddig társbérletben volt a sebészettel.
Dr. Szabó Géza hozzátette, az ápolási osztály és a kibővülő hospice-ellátás a megüresedő neurológiai pavilonba költözik. Az eszközbeszerzések során pedig vásárolnak egy eddiginél sokkal nagyobb felbontású CT-készüléket, amivel a szív- és érrendszeri betegségek felismerése egyszerűbbé válik, valamint a sebészetben alkalmazott úgynevezett „virtuális endoszkópi” lehetőségei is kibővülnek, amivel a gyomor – és bélrendszeri elváltozások felkutatása válik könnyebbé, a „szikés” beavatkozások pedig csak a legszükségesebb esetekben kerülnek így sorra. A laboratórium eszköztára ugyancsak bővül – ezek a beszerzések megközelítik a hétszáz-millió forintos nagyságrendet.
- A beruházás megindulásával természetesen különböző átszervezéseket hajtottunk végre, több ellátást és vizsgálatot ideiglenes áthelyeztünk, de ez csak időleges, és bár nagyobb a felfordulás a kórházban a megszokottnál, kérjük a betegek türelmét, hiszen a fejlesztések végeztével jóval jobb körülmények közé kerülünk, emelkedik a betegellátás színvonala, és ezzel együtt intézményünk presztízse is – fejezte be gondolatait az igazgató-főorvos.
Hegedűs Henrik
Fotó: Gyurkó Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése