2015. június 12., péntek

Kerámiák az emlékházban



Az ajtó mellett egy magas polcon négy bagoly kidülledő szemekkel tekint vissza az érkezőre. Persze nem kell most azt gondolnunk, hogy a Tolnay Klári Emlékházba beköltöztek volna ezek a védett állatok. Mindannyiukat kerámiába formázta alkotójuk, Mile Ibolya, akinek most nyílt kiállítása Mohorán.

Bármilyen esemény is legyen a Tolnay Klári Emlékházban, egytől-egyig érdekes hangulatot áraszt. Valami könnyedség van itt a levegőben, semmi görcs, semmi feszültség. A rendezvény kezdete előtt kedélyesen beszélgető férfiak és hölgyek, próbáló asszonykórus, megszólaló harmonika, vidám nótázás. Hátul, egy kis szobában pedig némi poharazgatás, a finom Cserszegi Fűszeresből.

Ez az év a kiállításokról szól itt. Februártól kezdve hónapról-hónapra egy-egy új tárlatot tekinthet meg az érdeklődő. Balla István, a házigazda igyekszik jól megválasztani a vendégművészeket, kiket is hív meg az emlékházba, nem csak arra ügyel, hogy maga az alkotó munkássága táruljon a látogató elé, hanem az is, honnan jön, milyen közegben tevékenykedik. Mile Ibolya keramikusművésszel most Törökszentmiklós látogatott el Mohorára, hiszen itt volt a helyi polgármester, Markót Imre, továbbá a város jegyzője, és több tisztségviselő, illetve a településen élő művész.

A megnyitón elhangzott méltatások során hamarosan megtudtuk azt is, honnan ered Mohora és Törökszentmiklós kapcsolata. Kakas Gábor mohorai alpolgármester köszöntőjét követően épp Markót Imre emelte ki, hogy Balla István, mint bőrész iparművész még a kilencvenes években tartott ott szakmai táborokat, megismerkedett az ottani alkotókkal, többek között Mile Ibolyával is. Így jött az ötlet, hogy a keramikus nagyszerűen formába öntött dísztárgy-műveit a Tolnay Emlékházban is a nagyközönség elé tárják. 

A megnyitót kísérő műsorban fellépett a Mauks Ilona Asszonykórus, Magyarné Szűcs Erika népdalénekes és harmonikáján Soós Kálmán törökszentmiklósi Pro Urbe díjas zenepedagógus.
H.H.-Sz.B.

1 megjegyzés: