2015. június 22., hétfő

Különlegességekkel teli dejtári értéktár



Remek ötlet a helyi értéktárak létrehozása. A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésének lényege, hogy a vidéki településeken összegyűjtsenek minél több „anyagot”, amire büszke a község, ami a hagyományápolás elengedhetetlen része.

Nyugat-Nógrádban ebben az esztendőben hét településen alakítanak ki ilyen helyi értéktárat, amelyet kiállítás keretében a nagyközönség elé tárnak. Az első állomás Szandán volt nemrégiben, a múlt hét végén pedig Dejtár volt a soros. 

A község színe-java szó szerint terítékre került ezen a rendezvényen. A helyi művelődési házba belépőket már rögtön az ajtóban finom falatokkal, zsíros kenyérrel, csörögefánkkal, pampuskával kínálták az asszonyok. Benn, a nagyteremben a fal mellett tablókon és egyéb kiállítási formákban megannyi helyi érték sorakozott. A szakrális kultúra lényeges darabjai: az Úrnapra felállított kis „gunyhó”, benne a karon ülő Jézust tartó Szűz Mária szobrával. A jelentősebb ünnepnapokhoz kapcsolódó szokások képeken és tárgyak formájában egyaránt megjelent: farsang, karácsonyi betlehemezés, húsvéti misztériumjáték kellékei, köztük egy „töviskorona”. A paraszti élet élőképekben mutatkozott meg: a színpadon népviseletes fiúk és lányok. Az egyik kislány borsót fejtett, társai babákkal játszottak. 

Nagyméretű családfa állt oldalt, rajta középen a falu címere, az ágakon és a hajtásokon a nevezetességek, a jelentősebb épületek és a híres személyiségek. Az egyik sarokban pedig a helyi sportegyesület büszkeségei: a labdarúgó csapat és az aerobic csoport ereklyéi: kupák, érmek, újságcikk-kivágások, oklevelek.

Természetesen nem maradhatott ki az Ipoly-rét élővilága sem. A nádasban vadkacsa, a bokor tövében sündisznó, több madár, köztük egy farönkön figyelő bagoly – kitömött alakjában. A dejtári ügyes kezű amatőr művészek alkotásai szintén ennek az értéktárnak a részét képezik.
Az udvarra kijutva bőségtálak közé kerültünk. Ínycsiklandó étkek sokasága. Különböző sajtok, házi készítésű kolbász, füstölt hús, hurka, kóstoló gyanánt jól esett ebben a kora nyári melegben, amire kísérőnek jött még az édes házibor. Akinek pedig még ez is kevés volt a község elénk tárt értékeiből, hát egy kisfilm keretében még jobban megismerkedhetett az Ipoly-völgy eme gyöngyszemével.
Az értéktár-sorozat következő állomása Drégelypalánkon lesz, július közepén.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése