2015. június 22., hétfő

Akasztófa árnyékában a tömlöcben



Az élmény borzongató. A hideg futkároz az ember hátán, amikor a lépcsősoron lefelé halad az egykori vármegyeháza sötét tömlöcébe. Félelmetes szembenézni az akasztófával, amely „hurkában” sok-sok rablógyilkos lelte halálát. A Múzeumok Éjszakája programsorozatához a Balassagyarmati Fegyház és Börtön különlegességekkel csatlakozott szombaton.

Tessék csak beszállni a rabomobilba – szól a mogorva fegyőr a balassagyarmati mozi előtt, és a nép nem rest, azonnal teljesíti az utasítást. Gyermekek és anyukák, csemeték és apukák ülnek be oda, ahol a hétköznapokon a fogvatartottakat szállítják. Záródik a rács, kulcs fordul a zárban, és az emberek azonnal valóban úgy érzik magukat, mint a rabok. Irány Szügy.

A várostól öt kilométerre található község a tizennyolcadik században Nógrád vármegye székhelye volt, és az itteni megyeháza tömlöcében betyárok, tolvajok, rablók raboskodtak. Ide jön most az érdeklődők serege. Az első feladat: felvenni a szürke zubbonyt, mert így dukál annak, aki szőröstől-bőröstől át akarja érezni, milyen is a tömlöc hidege. Lenn a pincerendszerben igencsak hűvös van. Egy kisfiú éppen a kalodát próbálja ki, de a deresre érdekes módon senki sem akar ráfeküdni. A falakon fegyverek, puskák, pisztolyok, benn pedig, mélységes-mélyen egy bábfigura fekszik a szalmán, sorsára várva. Az ilyen élményhez némi idegenvezetés is járul, töviről-hegyire megtudják a látogatók, milyen válogatott kínzásokat szenvedtek el a középkor „jómadarai”. Ízelítőül néhány korabeli kép is szolgál: például a kerékbetörésről, a spanyolcsizmáról és a karóba húzásról.

Miután a szügyi gyors túra véget ért, a rabomobil visszaszállítja alkalmi utasait Balassagyarmatra. És már tárul is a fegyház és börtön Bercsényi utcai nagy ajtaja. A második állomás a „Gömbölyű” néven elhíresült létesítmény, a város műemlék épülete. Megtudjuk, itt sosem volt kivégzés, a halálra ítélt foglyokat Szegedre vitték, a „Csillagba”. Azért akad itt mutatóban egy akasztófa, amelyről csuklyás báb lóg, a még nagyobb elrettentő hatás kedvéért. A falakon pedig néhány fickó portréja, akik rablógyilkosságért így végezték: Turcsányi Illés, Borbély István… A meghallgató szoba ennél barátságosabb. Az érdeklődők itt megtekinthetik a fogvatartottak alkotásait. Hiszen aki ide kerül, hónapokra vagy évekre, jó, ha valami hasznos tevékenységgel lefoglalja magát, ilyen a faragás, a festészet, a kis „kütyük” készítése, és így tovább. Aztán a lépcsősoron felfelé, még egy kis látogatás a börtönkápolnában.

Végül a kijutás: nem egyszerű, papírmunka szükséges. A „szabadulólevél” birtokában aztán a kapun kívül már mindenki nagyot szippant a friss levegőből. Néhány tucat percig átérezhették, milyen a fogság…
H.H.-Gy.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése