2015. június 2., kedd

Békeidőkben is akadnak hősök



A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezete rendezte meg Balassagyarmaton, május 31-én a Hősök Napja megemlékezést a Hősök terén, a 16-os honvéd szobra előtt.

A gyönyörű, napsütéses időben, mintegy harminc-negyven résztvevő előtt Horváth Gábor köszöntőjét követően előbb Tyirityán Zsolt szólt a hallgatósághoz. A Betyársereg vezetője egy hasonlattal kezdte: ahogy Civitas Fortissima hősei 1919-ben megmentettek egy darabka földet a hazának, és mindenki számára egyértelműsítették, hogy Balassagyarmat magyar volt és magyar lesz, úgy a mai világban a Krím-félszigeten zajló eseményekből is világosan látszik: ez a terület mindig is orosz volt és az is marad. Ezután a „hős” fogalmának egyfajta magyarázatában az ókortól napjainkig „végigfutott” a történelem korszakain, mikor, milyen időkben, milyen jelzőkkel töltődött meg ez a hősiesség. Amit viszont ma már alig találunk meg a mindennapokban, mert ma már a fogyasztást részesítik az emberek előnyben, elkényelmesedtek, és nem lobog bennük harci tűz. Hangsúlyozta azonban, a hősiességet nem fegyverekben, nem csatákban kell keresni, a békeidőknek is lehetnek hősei, és nem akar hazánkban senki sem háborút.

A nap másik szónoka, Dér Zsolt, aki a kilencvenes években személyesen harcolt a délszláv csatamezőkön, azokra a „kisemberekre” emlékezett, pékekre, takácsokra, kézművesekre, hivatalnokokra, akik zokszó nélkül felvették a katonaruhát, és indultak a frontokra, az első világháború vérzivatarába. Ők a köz érdekét a sajátjuk elé helyezve, vállalták az önfeladást és az önfeláldozást, és életüket adták a keresztény Magyarországért. Egyfajta költői kérdésként tette fel végül: vajon ma akadnának-e olyan fiatalok, akik ha eljön az idő, és szólít a külső-belső parancs, hősökké tudnak válni?
A rendezvényen a Romhányi Dalárda bakanótákat énekelt, a Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság tagjai pedig hazafias verseket szavaltak.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése