2015. június 12., péntek

Önkormányzatok és az energiatakarékosság



Az Európai Fenntarthatósági Hét Nógrád megyei programjaihoz kapcsolódva rendeztek nemrégiben konferenciát Szécsénkén, a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Házban, amelyen a környékbeli polgármesterek elsősorban energiatakarékossági lehetőségekkel ismerkedhettek meg.
 
A házigazda polgármester, Hevér Boglárka köszöntőjét követően Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt a mintegy harminc fős hallgatósághoz. Hangsúlyozta, véleménye szerint a „fenntartható fejlődés” fogalma túl általános ugyan, de kifejezi mindazt, miként lehet a gazdasági fejlődés mellett a Föld kincseire is fokozottan odafigyelni, a megújuló energiaforrásokat és a környezetvédelmet előtérbe helyezni, hogy az elkövetkező nemzedékek számára mértékletességet mutassunk. Némi történelmi kitekintést téve kiemelte, több mint harminc évvel ezelőtt indultak el az első kezdeményezések ebben a témában, akkor ébresztették fel a világot a kérdéskörrel behatóan foglalkozó tudósok, hogy a káros anyagok kibocsájtásával kapcsolatban sürgősen lépni kell, különben túl késő lesz már beavatkozni a folyamatokba. Hozzátette, a mindennapokban talán nem is gondolunk arra, hogy például a háztartásokban, a takarítások alkalmával olyan vegyi anyagokat alkalmazunk, amelyek egyáltalán nem hasznosak a környezetnek. Az energetikai pályázatok fontosságáról szólva a honatya úgy fogalmazott, ezek kiváló lehetőségek arra, hogy csökkentsék a költségeket, és a községek minden eszközt megragadjanak a takarékosságra. Az is lényeges továbbá, hogy minél gyakrabban nyúljunk a természetes forrásokhoz, hogy kevesebb „művi anyag” maradjon a környezetünkben.


A továbbiakban felszólaló előadók, így Lakatos Tibor, Flaisz Ágoston és Kiss István részletesen bemutatták mindazokat a megoldásokat, amelyek által az önkormányzatok, a polgármesteri hivatalok csökkenthetik az energetikai költségeiket. Megtudtuk például, hogy a közvilágítások korszerűsítésekor alkalmazott LED-technikával ugyan jócskán lehet spórolni, de az eljárások még nem kiforrottak, így például az üzemidők növelésével kapcsolatban akadnak még feladatok. A fűtésrendszerek tekintetében elemezték a szakemberek a biomassza-eljárásoknak, a napelemes rendszerek bevezetésének, a geotermikus energia felhasználásának és a hőszivattyúk használatának előnyeit is. Kiemelték továbbá, hogy a belső helyiségek hőmérsékletének egy Celsius fokos csökkentése éves szinten akár hat-nyolc százalékos energia-megtakarítást is eredményezhet.
Szöveg: Hegedűs H.
Kép: Sztranyovszky B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése