Évről-évre
egyre nagyobb tömeget vonz a kétbodonyi Szilvaszombat, amelyet az elmúlt
hétvégén immár tizennegyedik alkalommal rendeztek meg a délnyugat-nógrádi
településen.
Talán
az utolsó melengető nyári délelőttön kelünk útra, hogy a kies nógrádi tájon
átvágtatva elérkezzünk a kétbodonyi Szilvaszombat helyszínére. Hatalmas tömegbe
csöppenünk, a sorban csak lassan tudunk előre araszolni. A művelődési ház
árnyas-tágas parkjának hátsó ajtaján belépve rögvest a rétsági „kereplősök”
sátrával találjuk magunkat szemközt. Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi város
ezúttal szakáccsá átvedlett alpolgármestere bőszen dagaszt, keze nyomán
formálódnak a gombócnak való alapanyagok. A vidám csoport házi „ördöge” is
hozza megszokott formáját: kanyarint egyet formás szarván, majd buzgón
kurjantja világgá – no, nem éppen bánatát, hanem hívja, csak hívja a népet,
mondván a legfinomabb falánkságokat éppen náluk lehet falatozni.
Tovább
igyekszünk a forgatagban, és csak ámulunk, mennyi sokféle módon is lehet
készíteni a nyárvége kiváltképp finom gyümölcséből az ínyencségeket. Egy férfiú
éppen búcsúzik a keszegiektől, tányérján kövér, fekete, mákkal teli gombócok
roskadoznak, egyet közülük gyorsan be is kap, afféle kóstoló gyanánt. A
cserháthalápiaknál, mohoraiaknál, kerepesieknél, patakiaknál nincs is időnk
bámészkodni, látjuk viszont, miként sürgölődik az alkalmi konyhában a szátoki
polgármester, Dóbiás Tibor. Természetesen menet közben a házigazdákat is
szemügyre vesszük, gyors pillantást vetünk a kívánságunkra elénk táruló
katlanbelsőre, miként rotyog a gőzölgő forró vízben a gombóchalom. Szakállas
férfi izzadtságcseppekkel birkózva kezeli szakértő módon a préselőt, a szilva
leve bő sugárban csorog a fazékba.
A
járókelők is csodájára járnak a ritka látványnak, a magyar szó mellett idegen
nyelvű ajkakról is hangzik a méltatás, előttünk egy úr heves „okéj, okéj”
elismeréssel vélekedik a bodonyi szilvás termékekről. Lám, a messzi Kínában is
híre ment ennek a gasztronómiai eseménynek, az ázsiai anyuka és gyermekei
kíváncsian tekintgetnek körbe-körbe.
Egy
másik katlanban a lekvárnak való szilva fortyog, a vérpiros masszába mélyen
merül bele a jókora „vareca”. Érdekes módon nem csupán az édes ízek szerelmesei
számára akad itt falatoznivaló. Asszonyok hagymát szeletelnek, és valóban igaz
lehet a régi latin mondás: „de gustibus non est disputandum”, vagyis az ízlés
nem vitatéma. Miközben a vendégek egymás után lakmároznak a szilvás
különlegességekből, érdemes figyelő tekintetet vetni a színpadra is, ahol a
különböző hagyományőrző csoportok szórakoztatják a közönséget, a házigazdák
mellett látjuk például az ipolyveceieket, szügyieket és a legéndieket.
Kis
idő múlva egyre nagyobb és nagyobb tömeg gyülekezik a színpad emelvénye előtt.
Fenn, a pódiumon tíz éhes szájú férfiú foglal helyet egy hosszú asztalnál: a
gombócevő verseny főszereplői. Rajtjelre indul a feladat, két marokkal tömik
magukat a bátor vállalkozók, bizony nem árt, ha a villámsebes falás közben
kortyint is az illető, jobban csúszik a torkon le a finomság. Nosza, az egyik
versenyző már végzett is, két pillanat sem telik bele újra kéz lendül a
magasba, megvan a második helyezett! Újabb kör, újabb gombócrakás tűnik el
másodpercek tört része alatt, néhányan már nem bírják a tempót, de a
legügyesebbek a harmadik „púpozott” tányér tartalmát is kiürítik.
A
nagy felhajtásban észre sem vesszük milyen gyorsan eltelt az idő, ideje hát
búcsút inteni a szilvaszombati mulatságnak. Teszünk még egy röpke kiruccanást a
szomszédos kézműves „utcában”, majd az egyre verőfényesebb napsütésben
kigördülünk Kétbodonyból.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése