2016. szeptember 1., csütörtök

Becsöngettek…

A Bergendy együttes hetvenes években szerzett közismert dalából, a „De nehéz az iskolatáska” mondanivalója már rég a múlt ködébe veszett. Manapság a fiatalok divatos hátizsákkal, vagy éppen kis táskákkal vonulnak szeptember elsejétől a suliba, csak a legszükségesebb holmikat magukkal cipelve. Hol van már a focicsapatok neveivel telefirkált tolltartók, a gondosan kikészített körzőkészletek, a figyelmesen becsomagolt, szamárfül-mentes füzetek világa. Felgyorsult a világ, ma már Peti sem áll a ház előtt, hanem rohan, nehogy elkéssen, mert az első tanórán dolgozatot ír, s nem a kislány nyomában szedi lépteit, elvégre úgyis találkoznak délután, s pár édes csók csattan a ligeti fák hűvösében.

Egyszóval becsöngettek! Diákokkal telnek meg az utcák és terek, tereferélő, csacsogó lányok formás alakjait figyelik a fiúk a kora őszi verőfényben – persze csak miután a mobiltelefonjaik kitartó ujjpötyögtetéseivel kiböngészték magukat a „fészbukos” világháló rengetegében. Hosszú hónapok óta egymást nem látott barátok beszélgetnek hosszan a nyári élményekről a kollégiumi bejáratok előtt.
Újra itt a tanév, és aztán tényleg ne hangoztassa az ifjú sereg, hogy egyáltalán nem várta sóváran a szeptember elsejei nyitányt: mert addig jó, míg fiatal és gondtalan az ember!

Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése