2016. szeptember 7., szerda

Szüret a hagyományőrző Halápon

Még alig ért meg a szőlő java, máris megkezdődtek szerte az országban a szüreti mulatságok. Nógrád megyében az elsők között szánták rá magukat a cserháthalápiak, hogy az ősz beköszöntével már tisztelegjenek a magyarok ősi italát adó édes gyümölcs előtt.

Az első szeptemberi napfényes szombaton – és remélhetőleg mind ilyen lesz e hónapban – a Cserhát dombjai közt megbúvó kis községben hagyományőrző nappal kötötték egybe a szüreti mulatságot. Amikor a kora délutáni órákban odaértünk, már javában tartott a különböző népművészeti csoportok fellépése. A csinos konferanszié hölgy éppen a herencsényi asszonykórust szólította a színpadra, akiknek harsány dalait refrénként zengték vissza a környező hegyoldalak.

Időközben némi beszélgetésbe elegyedtünk a falu polgármesterével, Dócs Dáviddal, aki két érdekességre is felhívta a figyelmet. Egyrészt a házigazdák a nap korábbi részén elhangzott köszöntője során a település történetében első ízben adták át a közösség szolgálatában végzett tevékenységért a Cserháthaláp Díszpolgára címet, amit 2016-ban a nyolcvankét esztendős Koreny József érdemelt ki. A méltatás szerint az idős férfiú rengeteget segít a község ügyes-bajos dolgainak intézésében, ezzel is példát mutatva a fiataloknak. A helyi nyugdíjas klub elnökeként rendszeres résztvevője és szervezője az egyes rendezvényeknek, tanácsait mindig érdemes meghallgatni és megszívlelni.

A másik különlegesség az országos hírnévnek örvendő Juhászné Eta konyhafőnöki szerepvállalása volt. A neves séf családja nemrégiben vásárolt házat a faluban, és szívesen csatlakozott a hagyományőrző napot lebonyolító közreműködői csapathoz.
A terefere közben egymást váltották a fellépők: nagy vastaps fogadta a lukanényei citerazenekar műsorát, a férfiak kivételesen profi módon szólaltatták meg hangszereiket. Hasonlóképpen nagy sikert arattak a cserháthalápi hagyományőrzők.


Nemsokára a hangulat valóban egyre jobban kezdte idézni a szüretet. Asszonynak beöltözött férfinép mókázott vidáman, pompás népviseletek villantak a napfényben, sőt, egy pillanatra a vendégfogadó szalmabábokra helyezett nagy szemek is mintha kacsintottak volna… Nem maradhatott el a tömeges körtánc, aztán a menet, lovasok kíséretében elindult, hogy körbejárva a falut köszöntse az ősz legnagyszerűbb vidéki ünnepét. 
H.H.
Fotó: Dobrocsi Lénárd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése