2016. szeptember 3., szombat

Egykori igazgató búcsúztatása

A nógrádi dr. Hesz Mihály Általános Iskola közelmúltban rendezett tanévnyitó ünnepségén búcsúztatták nyugállományba vonulása alkalmából az intézmény korábbi, címzetes igazgatóját, Turi Gyulánét.

Az ünnepségen a jelenlegi igazgató, Babatiné Márton Márta tolmácsolásában elhangzott méltatásból kiderült, hogy az eredetileg magyar-orosz szakon, Egerben végzett tanárnő negyven esztendőt töltött el a pedagógusi pályán, méghozzá egyetlen állomáshelyen, a nógrádi általános iskolában. Tanári munkája során két alkalommal, 1986 és 1991 között, majd 2003-tól 2014-ig látta el az igazgatói teendőket. Turi Gyuláné mindig kiemelt figyelmet fordított a magyar nyelv hű ápolására, a helyes, kerek mondatokban kifejezett tiszta beszéd eszköztárának minél tökéletesebb megtanítására. Tanítványaival rendszeresen részt vett a megyei és országos nyelvi versenyeken, bekapcsolódott a Deme László és Péchy Blanka nevével fémjelzett Beszélni nehéz mozgalomba, és tevékenységét két alkalommal is Kazinczy-jutalommal ismerték el. Igazgatói munkája során a falu önkormányzatával együttműködésben törekedett az iskola folyamatos fejlesztésére, mind az oktató munkában, mind az épület állagmegóvásában és korszerűsítésében. 2014-ben az ő kezdeményezésére vette fel az iskola a Nógrádon született, és a településhez ezer szállal ma is kötődő kajak-kenu olimpiai bajnok, dr. Hesz Mihály nevét.

A tanévnyitó-búcsúztató eseményen a nyugállományba vonult pedagógust a tanulók, egykori tanítványok és kollégák mellett a község önkormányzata nevében Szórágy Gyuláné polgármester, illetve a jeles alkalomra Németországból hazatért névadó, dr. Hesz Mihály is köszöntötte.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése