2016. szeptember 12., hétfő

Lakomával vegyített vecei szüret

A kisbíró vette a kalapját, és gondosan a fejére illesztette. Intett, majd a vigalom népe felkapaszkodott a lovaskocsikra. A fogatok kivártatva a művelődési ház udvaráról kikanyarodtak a falu főutcájára, és a szikrázó napsütésben megindult az ipolyvecei szüreti mulatság menete.

Persze ezt a pillanatot hosszú előkészület előzte meg. Pénteken például disznót vágtak. A Máth Mihály és családja által felajánlott, több mint kétszáz kilót nyomó sertést Fazekas Ferenc és baráti társasága az óvodai és a közétkeztetésben dolgozók hathatós segítségével munkált meg, hogy a másnapi községi körjárat után megfáradó táncosok és kísérőik bőségesen falatozhassák a finom kolbászt, szalonnát és szarikását, persze némi dinsztelt káposztával „megspékelve”.

A szombati nap reggelén aztán kikerültek az elmaradhatatlan bábfigurák a porták elé, és a kora délutáni gyülekező után a kisbíró nyakába akasztotta dobját, felsegítette az ékes népviseletben pompázó bírót és bírónét a hintóra, majd a fejkendős-szoknyás asszonyságok és a piros „magyaros” blúzos apró legények és leányok is elhelyezkedtek a fogatokon. Az indító vezényszóra az addig feszülten patáikkal topogó lovak is ügetésbe vágtak, és a vidám szüreti sokadalom elindult körbe-körbe az ipolyvecei utcákon, hogy énekkel-tánccal köszöntse az ősz szőlőtermelő ünnepét.

Mi az első állomásig a Drégelypalánk irányába forduló nagy kanyarig követtük a felvonulást. Itt a Mitasz család háza előtt felállított szüreti életképnél a fiatalok és idősebbek leugrottak a kocsikról. A kisbíró pedig megpörgette dobverőjét, és hangosan szónokolni kezdett: tökéletes rímekbe szedve ecsetelte a falu elmúlt esztendejének főbb történéseit. Természetesen mindezt felettébb humorosan formázta, ilyen mondatokkal például: „eljött hát a szép szeptember, tanulhat már minden ember, ragad rájuk egy kis tudás, lesz belőlük jó közmunkás, tele lesz az irka, füzet, nyírhatják a parlagfüvet…” Szó esett még az időjárás viszontagságairól, a kevés esőről, meg a frissen, nyáron házasodott új párokról is.


A kikiáltó beszédét előbb az asszonyok tánca követte, majd a kisebb-nagyobb gyermek-Birbicek is ropták, különösen érdekes és „aranyos” élmény volt a kisiskolások és óvodások bújócskás-játéka.
Miután az édes lepényekkel és a finom fehérborral megkínálták az út mentén kíváncsiskodó érdeklődőket, a szüreti menet résztvevői ismét felpattantak a kocsikra, és a további állomásokra hajtattak, hogy aztán másfél óra múltán a felvonulás visszatérjen a művelődési ház udvarára, ahol már várta őket a lakoma.
H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése