2016. szeptember 6., kedd

Panorámatábla a kilátó tetején

Aki a jövőben ellátogat a Csesztve fölött magasodó Teréz kilátóhoz, és mindezt napsütéses, tiszta időben teszi, immár nem csak pompás látványban lesz része, hanem pontosan tudhatja is, mi az, ami a közeli és távoli tájakról a szeme elé tárul. A tájékoztató panorámatábla avatóját az elmúlt hétvégén tartották.

A Csesztvei Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hosszú évek óta sokat tesz azért, hogy a Balassagyarmattól néhány kilométerre található kis község ne csak Madách Imréről és a hozzá kapcsolódó irodalmi-történelmi emlékekről legyen országszerte nevezetes, hanem minél többen ismerjék meg a környék természeti kincseit is. Ennek részeként egyre bővül a bakancsos turisták számára szánt látnivalók tárháza. Ezúttal újabb két tájékoztató táblát helyeztek ki az egyesület tagjai, valamint a Teréz kilátónál panorámatábla is fogadja a kirándulókat.

Szombaton, kora délelőtt mintegy harmincan kerekedtek útra, hogy Kincsempusztáról kiindulva felavassák a legújabb vívmányokat. Először a gombtáblánál álltak meg. Itt a csesztvei hagyományőrzők elnöke, Perédi Piroska számolt be arról, mennyire fontos, hogy a kirándulók valóban megismerjék a környékbeli erdők-mezők állt- és növényvilágát. Jelen esetben a gombákról volt szó, hiszen a fák aljában nem csupán ehető fajták, hanem mérgesek is szép számmal előfordulnak, és a tábla jó célt szolgál a kettő megkülönböztetésére, a figyelem felhívására is. Hasonlóképpen a vizes élőhelyek világát a turistáknak megmutató táblán is számos faj – nagy részében békák – rövid ismertetése szerepel. Az avatáson mindkét helyen a témához illő dalok és versek is felcsendültek, elhangoztak a helyi dalkör, valamint diákok, Boldog Virág, Krupa Eszter, Zérczi Bendegúz és Zérczi Regő előadásában.
Később a közelmúltban felállított, fákat és a vadvirágokat tartalmazó táblák mellett elhaladva a menetelők kiértek a Teréz kilátó tövéhez. Itt Kovács Gábor építészmérnök, tájfutó-térképkészítő mesélte el, miként is alkották meg a panorámatáblát. Először Tóth Tamás fényképezett a magasból, lényegében minden távoli pontot, a Mátrától a Szandai várhegyen át a templomok toronycsúcsáig, majd ez után Kovács Péter a tájfutásban használatos számítógépes szoftver alkalmazásával formázta meg a kilátó emelvényén körben látható térképet, ami pontosan a kiránduló elé tárja, hogy északtól nyugatig körbe tekintve mit lát a messzeségben.
Végül a résztvevők a kilátó körül egy nagy kört alkotva tánccal ünnepelték meg az újdonságok felavatását.
Forrás: csesztve.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése