2016. szeptember 7., szerda

Újra dolgoznak az uszodánál

Kattog a gép az Ipoly-parton. A magas, hosszú karú szerkezet serényen munkálkodik, folyamatosan helyezi le az új alapokat. Néhány hetes szünet után ismét dolgoznak a balassagyarmati tanuszoda építkezésén.

Május közepén, Fónagy János államtitkár közreműködésével fektették le a balassagyarmati új tanuszoda alapkövét, aztán jó ütemben megindultak a munkálatok. Hamarosan az Ipolypart út felé járók láthatták is, mekkora lesz a nagymedence alapterülete. Ám hirtelen félbeszakadt az építkezés. Kiderült ugyanis, hogy a korábban megállapítottakhoz képest jóval komolyabb alapokra kell helyezni az épületet. Emiatt végre kellett hajtani a statikai tervek módosítását, majd utána az új dokumentációt jóváhagyatni a hatóságokkal. Ez pedig időt vett igénybe. Ám mintegy két héttel ezelőtt minden akadály elhárult a folytatás elől.

Jelenleg a kivitelezők a háromszázhatvan cölöpalap lehelyezésének befejező szakaszában járnak, ez a magas talajvízszint és a túlságosan homokos talajszerkezet miatt szükséges. Ennek lényege: levernek egy csövet (ami lefelé zárt, kifelé kinyílik), abba elhelyezik a vasvázat, arra ráöntik a betont, majd kihúzzák a csövet és a vasmagos betoncölöp megszilárdul a földben. Erre a cölöpsorra építik majd a sávalapokat és a betonlemezeket.
Lapunk értesülése szerint az építkezés átmeneti szüneteltetése kissé megcsúsztatta a befejezési határidő teljesítését, de jövő tavaszra a tervek szerint készen állhat az Ipoly-parton Balassagyarmat új létesítménye.

H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése