2016. augusztus 28., vasárnap

Testvéri Gutafeszt

Verőfényes napsütésben rendezték szombaton délután az európai uniós forrásból (is) megvalósult galgagutai Gutafesztet, amelyen a házigazda község önkormányzata testvértelepülési egyezményt kötött az erdélyi Homoródkeményfalvával.

Nem sokkal a szabadtéri ökumenikus istentisztelet kezdetét megelőzően érkeztünk meg a községi sportpályára, ahol már nagy volt a forgatag. Miközben a lelkipásztorok a hívek elé tárták aznapi gondolataikat, barangoltunk egy kicsit a kavalkádban. Az öltözőépület szomszédságában nagyméretű katlanokban főttek a finomságok. Néhány kötényes asszony már buzgón kínálgatta a frissen elkészült helyi sajátosságot, a „vízen kullogó” névre keresztelt kelt süteményt, amelyet aztán egyéni kívánságra különböző ízesítésekben tártak a vendégek elé. Hátrébb a férfiak a gulyást és a vadpörköltet kavargatták, hiszen az ilyen jeles alkalommal a húsételek sem maradhatnak ki a tárházból. A széles rét távolabbi pontjain gyerekek vették birtokukba a játékokat, kéredzkedtek fel a sárkányfejes kis hullámvasút üléseire, vagy pónik és egyéb kistermetű lovak nyergébe pattanhattak.
 
Nemsokára változott a színpadkép, az oltárt és az énekeseket zászlók és a hivatalos ünnepség kezdetére felvonult közéleti személyiségek váltották. Agócs Gábor, a házigazda falu polgármestere mondott először rövid beszédet, kiemelve, miként is bukkant egymásra Galgaguta és Homoródkeményfalva, s jutottak el a megállapodás aláírásának pillanatáig. Majd Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt a rendezvény résztvevőihez, Dömötör Tekla néprajzkutatót idézve, hogy az ünnep voltaképpen az idő felfüggesztése, amikor, néhány órára megáll minden, és az emberek átadják magukat a közösségi együttlét áhítatának. Hozzátette, jó látni, hogy a kis települések is milyen széles kapcsolatokat építenek ki az egész kárpát-medencei magyarság körében, ezzel nem csupán testvéreket szerezve, hanem a jövő útját is építve.

A homoródkeményfalvaiak nevében először Jakab Attila polgármester érdekes hasonlattal állt elő: egy kislány történetét mesélte el, aki elbújt, és nevelői hosszas keresgélés után bukkantak rá, szinte teljesen váratlanul. Ilyen váratlan, de annál bensőségesebb és gyümölcsöző egymásra találásnak nevezte a Galgagutával való kapcsolatot, és jó szívvel hívott mindenkit Erdélybe, Székelyföldre, közelebbről Hargita megyébe, a Homoród folyó völgyébe, ahol a távolról jött vándor igazi, magyaros vendéglátásban részesülhet. Hasonlóképpen vonta meg a testvéri egyezmény létrejöttének tanulságait és eredményeit Gergely Gábor Tibor, a homoródkeményfalvai Füzes Közbirtokosság (mezőgazdasági termelői-gazdálkodói közösség) elnöke. Galgaguta többi testvértelepülésének képviselői is megszólaltak: a felvidéki, Nagykürtös környéki Alsópalojta, valamint a csallóközi Gúta város első embere egyaránt azt hangsúlyozta, minden partner számára sok-sok előnnyel és haszonnal jár, ha az államhatár két oldalán lévő magyarság összetart, közösen gondolkodik és remek, szoros viszonyt ápol egymással.

A hivatalos ünnepséget követően a vidámságé lett a főszerep a galgagutai réten. A közismert színművész-showman, Hajdú Steve képzett porondmesterként kapta kézbe a mikrofont, és szólította fellépésre a különféle csoportokat: a helyi óvodásokat, iskolásokat, hagyományőrző asszonyokat és férfiakat – a mulatság pedig késő estig tartott.
H.H.-Sz.B.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése