2017. szeptember 17., vasárnap

Falunapi randevú a berceli őszben

Szomorkás ez a szombat délelőtt. Az esőcseppek kérlelhetetlenül loccsannak az autó szélvédőjére, nagyobb fokozatba is kell kapcsolni az ablaktörlőt. Bercel felé vesszük az irányt, hogy néhány óráig elvegyüljünk a falunapi forgatagban.

Az esemény helyszínére érve a forgalomirányító polgárőrök igen szívélyesek, a VIP-parkoló felé terelnek bennünket. Az első gondolat: vajon mennyire befolyásolta a rendezvényt a kedvezőtlenebb időjárás? Kétségünk hamar eloszlik, amikor a távolból meghalljuk Hulitka Róbert hangját. A katolikus plébános a Széchenyi István Általános Iskola udvarán felállított színpadról mutatja be a szentmisét, a hívek a tágas sátor alá húzódva mormolják az imát. Nemsokára még inkább megnyugodhatunk, a Nap kikukucskál végre a felhők mögül.

A falunapi ünnep megnyitójára várakozunk. Szorgos parolázásokkal telnek a percek, tűzoltó és polgárőr vezetőkkel fogunk kezet, megérkezik a tankerületi igazgató, Nagyné Barna Orsolya is a helyi „diri”, Batta Tibor kíséretében, találkozunk Barna János megyei közgyűlési alelnökkel, majd végül, de nem utolsósorban befut Balla Mihály országgyűlési képviselő.
A hivatalos felvonás során épp a honatya, fejlesztési biztos minőségében szól a közelmúltban Bercelnek megítélt uniós támogatási forrásokról. Számoljuk az összegeket, fejben elvégezve a műveletet azt kell megállapítanunk, bizony ez három tételben több mint egymilliárd forint. Szép kis summa ez egy közel háromezer fős településnek.
A Csemete-kert Óvoda apróságainak mondókás műsora közben kezdünk el beszélgetni házigazdáinkkal a leendő fejlesztések részleteiről. Először Batta Tiborral, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatójával vonulunk egy csendesebb helyre tereferélni. Elmondja, ők 570 milliót kaptak, ami az egésznek majdnem a fele. Ebből kibővítik az intézmény tornatermét, végre olyan méretűre, amely jobb körülményeket teremt a testnevelés oktatásához. Az aszfaltos udvari pályát pedig rekortán borításra cserélik. A főépületet a tetőtől a padlóig mindenütt korszerűsítik, méghozzá az eddig használaton kívüli északi szárny is benépesül gyerekekkel. A beruházás keretében megújul a tető héjazata, a gépház, a világítás, a vizesblokkok. Négy új tanterem kialakításán túl lesz művészeti – és természettudományos előadó. A modern követelményeknek megfelelően javítják az oktatási eszközpark minőségét, és beszereznek egy új iskolabuszt, amely majd a környékbeli településekről bejáró diákok szállítását biztosíthatja, de nagy hasznát veszik szintén az osztálykirándulások és tanulmányi versenyekre történő utazások alkalmával. S hogy mikor indulnak a munkálatok? Még ebben a tanévben – hangzik a válasz – az elengedhetetlen hivatalos eljárásokat követően, ez tavasszal belső átszervezésekkel járhat.

A beszélgetés után fellépdelünk az emeletre, ahol Jánvári Andrásnét, a falu polgármesterét a másik két fejlesztésről faggatjuk.
- Bercelt az utóbbi évtizedekben egy-egy komolyabb esőzés esetén valósággal elöntötte a domboldalakról lezúduló saras ár, és ilyenkor a Gólya-patak is jelentősen megduzzadt. Éppen e katasztrófák elkerülése végett létesítettük az árvízcsúcs-csökkentő záportározót, most ennek a bővítésére nyertünk el kétszázmillió forintot, aminek elkészültével tökéletesen megoldódhat a csapadékvíz elvezetése– ecseteli a község vezetője, majd folytatja az ipari parkkal. – Négyszázötven-milliót kapunk ipari övezet létesítésére, pontosabban az eddigit bővítjük újabb nyolchektáros terület kijelölésével. A földdarab az önkormányzaté, ráadásul nagyon jó az aranykorona értéke. Már érdeklődő is akad, reméljük, a befektetőkkel mihamarabb megegyezhetünk és felépülhet egy új gyáregység, ami az egész környék foglalkoztatási állapotait javíthatja.

Visszatérünk az udvarra. Rápillantunk az órára, maradt még idő arra, hogy kicsit szétnézzünk. Először a főzőverseny résztvevőihez látogatunk. A tűzoltók csapata már a babgulyás adagjait porciózza, egy kisfiú mohón kóstolna, de az első kanálnyi falat után lassabb tempóra vált: „forró” – súgja anyukájának. Odébb egy ismerős vadász jókora fakanalát forgatja az ételben. Kíváncsiskodunk, mi készül itt. Pacal ez, beleszagolunk az üstbe és máris beindulnak a pavlovi reflexek. A kínálást azonban udvariasan visszautasítjuk. Indulnunk kell. Még belehallgatunk a Harry Potters zenekar műsorába, és az ismert Rolling Stones-slágert magunkban dúdolgatva, a „Satisfaction” dallamaira elbúcsúzunk a berceli falunaptól.
Írta: Hegedűs Henrik
Fényképezte: Lengyel László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése