2017. augusztus 31., csütörtök

Öngyilkosjelölt a belvárosban

Balassagyarmat – Telefonon jött a hír csütörtökön, azonnal siessünk a katolikus nagytemplomhoz, mert egy öngyilkosjelölt akar ott véget vetni az életének. A déli harangszó előtt pár perccel már a helyszínen termettünk.
Barna bőrű, félmeztelen férfi ült a templommal szomszédos parókia-patika épületének tetején, és szemmel láthatóan halálos nyugalommal cigarettázott. Ült a cserepeken, meredt maga elé, és mit sem törődött a lent összegyűlt tömeggel. A közeli fagylaltozó előtt a rendőrök és a tűzoltók egyeztettek a hogyan továbbról, civilben megérkezett a tanácskozásra Csík Csaba városi rendőrkapitány is. Az emberek tanakodtak, vajon milyen motivációtól vezéreltetve mászott fel a magasba a férfi, miért akarja levetni magát a mélybe. Közben egyre nagyobb lett a sereglet. Egy fiatalember, aki párjával nem tudott átmenni a kordonként szolgáló elválasztó szalagon, az egyenruhásoktól érdeklődött, vajon milyen módon juthat vissza a munkahelyére. Amikor kedvezőtlen választ kapott, az út közepére sietett és felkiabált az öngyilkosjelöltnek: „ugorj már végre, hadd menjünk a dolgunkra.” De a személy némán gubbasztott tovább a tetőn, csak addig mozdult, míg a cigijét eldobta.

Kisvártatva azonban felpörögtek az események. A padláson keresztül néhány cserepet elhúzva megkezdődött a mentési akció. Az addig mereven kuporgó férfi ekkor felpattant, a csúcsívet megfogva, azt rángatva fenyegetőzött, ha közelebb merészkednek hozzá, máris ugrik. Bentről igyekeztek lecsillapítani, nem sok sikerrel, mert folytatta az őrjöngést. Artikulátlan üvöltéséből annyit lehetett kiszűrni, hogy a gyámhivatalra és Medvácz Lajos polgármesterre haragszik, mert hiába ígérték meg, hogy lakást utalnak ki a családjának, még ma is putriban kell tengődniük a gyerekekkel. Amikor meglátta, hogy televíziós kamerák is pásztázzák őt, még inkább feldühödött, leordított, hogy nyugodtan vegyék fel őt, ország-világ értesüljön arról, mit műveltek vele a hivatalok. Teljesen elborulva csapkodta és törte a környékén lévő cserepeket, úgy tűnt, nem sikerül őt megnyugtatni.
Jó negyedóra múltán, némileg higgadtabb módra váltott az úr, folytatódott a tárgyalás a lejöveteléről. A rendőrök menet közben, elunva a gyarapodó bámulók tömegét, kiterjesztették a kordont, a Zichy utca vonaláig tolták ki a nézelődőket. Mi is onnan figyeltük tovább a jeleneteket. Háromnegyed egy után nem sokkal, szirénázva megérkezett egy újabb rendőrautó, benne megismertük a megyei szakpszichológust, aki azonnal fel is sietett a padlásra. Abból a távolságból már egyetlen hangot sem hallottunk, de a mozdulatokból arra következettünk, a megoldás irányába indult el az ügy. Végül negyed kettőkor a férfi engedett, és behúzták őt a padlástérbe. A mintegy másfél órás balassagyarmati, belvárosi dráma ezzel véget is ért.

Hegedűs Henrik

3 megjegyzés: