2017. szeptember 18., hétfő

Miért hibáztak ennyit a játékvezetők?

Fibec és Herbák sporttársak szombaton este nem álltak éppen hivatásuk magaslatán. A 29-26 arányú vendégsikert hozó, nagy iramú, Balassagyarmati Kábel SE – Balmazújvárosi KK NB I/B-s férfi kézilabda szezonnyitón működő két játékvezető a kétszer harminc perc során rengeteg hibát vétett, kivívva a szép számú hazai közönség általános ellenszenvét.
A rendkívül indiszponált teljesítmény okait persze lehetne boncolgatni. Utalhatnánk fiatal korukra, ebből fakadó bizonytalanságaikra, mondván az amúgy sportszerű, de a nagyszerű lelátói hangulat nyomán igen „magas atmoszférájú” mérkőzés túlságosan próbára tette a képességeiket. Ráadásul ítéleteik java része az ellenfélnek kedvezett, akár a kiállítási arányt tekintjük (7 gyarmati oldalon, csupán 2 a vetélytársnál), akár a fontos, az eredményt is befolyásoló helyzetekben hozott téves döntéseik sorát vesszük górcső alá. A legrosszabb viszont az volt a ténykedésükben, hogy ha észlelték önnön bakijaikat, szinte azonnal szerették volna kompenzálni azt, a másik csapat javára szándékosan hibázva – azaz csalást elkövetve. Persze ezt a szándékot lehetetlen bizonyítani, ám szakértői szemmel nézve is túl látványos volt a „kiengesztelés”.

Ez pedig rávilágít a kézilabdázás játékvezetésében uralkodó meglehetősen kusza és áttekinthetetlen állapotokra. Több szájból hallottam már vissza azt az általam így tényként elfogadott információt, hogy magán a sípmesteri képzéseken az idősebb kollégák, a kurzust vezető személyiségek hívják fel a figyelmet arra, ha észleli saját hibáját a játékvezető, igyekezzen azonnal kijavítani. Nem elismerni a tévedést, hanem gyorsan helyrehozni, ezzel is csillapítani a publikum és a kispadok dühét. Hiába azonban az alapjában jóhiszemű szemlélet, ez nem vezet a sportág viszonyainak megtisztulásához. Különösképpen akkor nem, amikor láthatólag a két bíró meglehetősen nagyobb tiszteletben tartja az egyik gárda játékosait és vezetőit a riválisnál. Ez jelen idézett esetben úgy merült fel, hogy a balmazújvárosiak tavasszal estek ki az NB I-ből, azonnal fel akarnak jutni, és vélhetően ebbéli igényüket a Magyar Kézilabda Szövetség vezetői felé is továbbították. Ha ez pedig így van, akkor nem zörög a haraszt, ha külső nyomásra történő tudatos játékvezetői hibákról beszélünk.
Tisztelet a kivételnek, akadnak még olyanok a pályán, akik azonos mércével mérnek, de szombaton este nem erre akadt példa.

H.H.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése