2017. szeptember 22., péntek

Közös helyen a hivatalok

Hamarosan egy helyen intézheti el különböző hivatali ügyeit a balassagyarmati járás lakossága. Közel hétszázmilliós állami beruházásnak köszönhetően 2018-ra megújul az egykori csendőrlaktanya, a határőrség korábbi otthona. Jövőre ide költöznek az Ipoly-parti városban működő szakhivatalok. A részletekről az illetékesek sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Dr. Szabó Sándor Nógrád megyei kormánymegbízott elmondta, a kormány, az önkormányzat és a kormányhivatal kiváló együttműködésének gyümölcse a hivatalok közös helyre költöztetése, ami része annak a folyamatnak, amelyben korszerűsítik, emberközelivé teszik az egyes szakhatóságok ügyintézési feladatait. Balassagyarmaton eddig összesen kilenc helyen, szétszórva és elaprózva működtek ezek, így nagy nehézséget okozott a vidékről bejövő ügyfeleknek, ha egy napon belül akarták elintézni a dolgaikat. Két éve végeztek egy bejárást annak érdekében, hogy az összeköltöztetésre megfelelő színhelyet találjanak. Erre a célra két épület kínálkozott, a régi vármegyeháza és az egykori csendőrlaktanya, végül az utóbbi mellett döntöttek. Ezek után felgyorsultak a folyamatok, és 2017 nyarán már meg is született a jóváhagyás, a Lázár János vezette miniszterelnökségi kabinet hétszázmillió forintos támogatást adott a beruházásokra. Így száz százalékos állami költségből az előkészületeket követően idén szeptember 11-én megkezdődhettek a tényleg átalakítási, korszerűsítési munkálatok a határőrség egykori, Bajcsy-Ady utcák sarkán található otthonában. A kivitelezők ígérete szerint hét hónap alatt elvégeznek minden felújítási tevékenységet, benne a nyílászárók, a fűtési rendszer teljes cseréjével, a tető hibáinak kijavításával, napelemes rendszer kiépítésével, a belső helyiségek rendbetételével, akadálymentesítéssel, modern informatikai – és biztonságtechnikai rendszer beszerelésével. A kormánymegbízott hozzátette, minden munkát annak szellemében végeznek, hogy a balassagyarmati önkormányzat egyedi védelem alá helyezte az épületet, így megőrződik a közel százesztendős laktanya patinája. Egy év múlva már huszonegyedik századi körülmények között fogadhatják itt a betérő állampolgárokat. Csupán két, kormányhivatal alá tartozó szerv nem költözik át az új helyére, amit nem is indokolt: a kormányablak marad a városházán, miként az állategészségügyi szolgálat és társszervei is a Mártírok útján.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kifejtette, a mai kor követelményei közt elengedhetetlen, hogy az ügyfeleket a legteljesebb mértékben, a legkényelmesebben, gyorsan kiszolgálják, így nagyon fontos és hasznos változás lesz Balassagyarmaton a járási ügyintézési pontok összeköltöztetése. Ez a döntés lehet, hogy külsődlegesen nem látványos, de mindenképpen mérföldkő az egyes hivatalok életében.
Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere úgy véli, ezzel a nagyon fontos lépéssel tovább növelhető a város központi szerepe, nem csupán a nyugat-nógrádi térségben, hanem az egész Ipoly-menti régióban.  Az alpolgármester szólt még arról, hogy a mostani beruházással párhuzamosan az önkormányzat járdaépítésekkel, például a szomszédos Aradi utca rendbetételével járul hozzá az új hivatali központ egyszerűbb és kényelmesebb megközelítéséhez.
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése