A francia kultúra „oltárán áldoztak” a közelmúltban
tematikus iskolanapjukon a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákjai. A
történelem, a művészetek, a sport érdekességei mellett a gallok földjének zenei
mesterművei csendültek fel, és a gasztronómia ízes világában is barangolhattak
a fiatalok.
Aki ezen a csütörtöki napon betoppant az intézmény
épületébe, egy röpke pillanatra valóban elidőzhetett a Diadalív árnyékában,
vagy átbújhatott alatta, hiszen a francia építészet e látványosságának
papírdobozokból összeállított mása állt a bejáratnál.
Az első órában az egyes osztályok tantermeiben különböző
tudományos jellegű, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatott meg a diákság. Szóba
került többek között a terrorizmus kérdésköre, a francia filmművészet remekei,
a Curie házaspár munkássága, képzeletbeli utazást tehettünk a Loire-menti
kastélyokhoz, a Mont Blanc csúcsára, hallgathattuk Debussy szerzeményeit,
ismerkedhettünk Descartes matematikai függvényeivel, de nem maradhattak ki a
sorból a francia sportélet kimagasló alakjai, illetve a híres borvidékek
legfinomabb termékeinek bemutatása sem.
A második órában az ifjúság a gimnázium tornatermébe
„özönlött”, ahol röpke órába sűrítve megmutatkozott sok minden, ami népszerű és
hazánkban is felettébb ismert a francia kultúrából. Szép lányok vérpezsdítő
kánkánt táncoltak, elhangzottak Verlaine és Baudelaire versei, Aznavour és Piaf
sanzonjai, zongoraszámok, fuvolajáték, a kórus pedig a „Sanzelizé” dalát
zengette.
A rendezvény harmadik órájában a süteményeké és egyéb
finomságoké lett a főszerep. A földszinti folyosón felállított „ízek utcájában”
akkora volt a tolongás, mint Párizs belvárosában egy karácsony előtti napon. A tanulók
egymás elől kapkodták el a különböző falatokat, sajtszeleteket, muffin-t,
macaron torta-darabokat, csokoládés kifliket, krémest – nem telt bele sok idő,
a fiatalok (és szüleik) által készített édességek mind egy szálig elfogytak a
dúsan terített asztalokról.
Szöveg: H.H.
Fotó: Sümegi Tamás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése