2016. február 2., kedd

Iskolanap a Diadalív árnyékában



A francia kultúra „oltárán áldoztak” a közelmúltban tematikus iskolanapjukon a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákjai. A történelem, a művészetek, a sport érdekességei mellett a gallok földjének zenei mesterművei csendültek fel, és a gasztronómia ízes világában is barangolhattak a fiatalok.

Aki ezen a csütörtöki napon betoppant az intézmény épületébe, egy röpke pillanatra valóban elidőzhetett a Diadalív árnyékában, vagy átbújhatott alatta, hiszen a francia építészet e látványosságának papírdobozokból összeállított mása állt a bejáratnál.
Az első órában az egyes osztályok tantermeiben különböző tudományos jellegű, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatott meg a diákság. Szóba került többek között a terrorizmus kérdésköre, a francia filmművészet remekei, a Curie házaspár munkássága, képzeletbeli utazást tehettünk a Loire-menti kastélyokhoz, a Mont Blanc csúcsára, hallgathattuk Debussy szerzeményeit, ismerkedhettünk Descartes matematikai függvényeivel, de nem maradhattak ki a sorból a francia sportélet kimagasló alakjai, illetve a híres borvidékek legfinomabb termékeinek bemutatása sem.
A második órában az ifjúság a gimnázium tornatermébe „özönlött”, ahol röpke órába sűrítve megmutatkozott sok minden, ami népszerű és hazánkban is felettébb ismert a francia kultúrából. Szép lányok vérpezsdítő kánkánt táncoltak, elhangzottak Verlaine és Baudelaire versei, Aznavour és Piaf sanzonjai, zongoraszámok, fuvolajáték, a kórus pedig a „Sanzelizé” dalát zengette.
A rendezvény harmadik órájában a süteményeké és egyéb finomságoké lett a főszerep. A földszinti folyosón felállított „ízek utcájában” akkora volt a tolongás, mint Párizs belvárosában egy karácsony előtti napon. A tanulók egymás elől kapkodták el a különböző falatokat, sajtszeleteket, muffin-t, macaron torta-darabokat, csokoládés kifliket, krémest – nem telt bele sok idő, a fiatalok (és szüleik) által készített édességek mind egy szálig elfogytak a dúsan terített asztalokról.


Szöveg: H.H.
Fotó: Sümegi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése