2016. február 2., kedd

Emléktúra a hős katonák nyomában



A felfagyott, csúszós talajjal, a sűrű köddel mit sem törődve, több mint százhúsz bátor vállalkozó indult el szombaton reggel, hogy Civitas Fortissima hősei előtt tisztelegve, a Legbátrabb Várost egykor felmentő kiváló katonák, Vizy Zsigmond százada útvonalán Magyarnándortól Balassagyarmatra gyalogoljanak.

Vacogva, a kabát nyakát állig behúzva várakoztunk a magyarnándori vasútállomáson. A résztvevők egy része szállingózva érkezett, mígnem a sűrű köd miatt kicsit késve befutott a többi túrázót szállító autóbusz is. Sokak vették elő a sétát nehéz terepen segítő, úgynevezett „északi botot”, mindenkinek a lábán fűzött bakancs feszült, sőt, terepruhás katonákat is láttunk a tömegben.
Vezényszóra hirtelen egy hadi színjáték felvezetésébe csöppentünk. Vizy Zsigmond százados – tiszti egyenruhájába ezúttal vitéz ifj. Szakács László bújt – kiadta a parancsot: „sorakozó!”, majd pillanatokon belül a seregtest tagjai hármas oszlopokba rendeződtek. Az arcok a vasútállomás homlokzatára szegeződtek, ahol 2014 ősze óta hirdeti emléktábla, innen indultak a csapatok Balassagyarmat felszabadítására. Miután mindenki „vigyázzba” vágta magát, egy mély hangon szóló első világháborús bakanótát követően a százados átadta a szót Magyarnándor polgármesterének, Sándor Istvánnak, felkérve köszöntője elmondására. A település vezetője nem csupán azt hangsúlyozta, hogy a közel száz évvel ezelőtti események főszereplői milyen büszke példát mutatnak a mai nemzedék felé, hanem felhívta a figyelmet, 2016-ban az Aszód-Balassagyarmati vasútvonal fennállásának százhuszadik évfordulóját ünnepelhetjük.

Újabb parancsszóra, korabeli legénységi uniformisba öltözött díszőrség tisztelgése mellett helyezte el a katonatárs az utókor koszorúit az emléktábla tövében.
A Civitas Fortissima Emléktúra résztvevői ezután megtekintették az állomás épületében látható kiállítást, majd a sínek mentén elindult a menet a város felé. Elhaladtak Mohora és Szügy mellett, majd Patvarc felől érték el Balassagyarmat határát. Elsőként a nyáron megtisztított és szépen felújított hősi temetőt keresték fel, majd a polgármesteri hivatal falánál lévő emléktáblánál tisztelegtek, végül megtekintették a 2015-ben új helyén, az Ady és Széchenyi utcák sarkán álló, egykori Huszár-villában kialakított Civitas Fortissima Múzeumot.
Hegedűs H. - Sztranyovszky B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése