2016. február 7., vasárnap

Végjátékban vérzett el a Kábel SE



Balassagyarmati Kábel SE – Ózdi KC 29-30 (15-12)
Balassagyarmat, Városi Sportcsarnok, 200 néző, vezette: Bujdosó, Mihály.
Kábel SE: DJUKANOVICS – Duzsi 6, Tihanyi, KAJDY, Dóczi 1, ALBERT-TÓTH 7, Szabó A. 2. Cs: Székely 6/1, Szabó T. 3, Vízler 4. Vezetőedző: Győrffy Sándor.
Ózdi KC: Tóth – Csupkovics 3, Horváth, Sándor 4, SZILÁGYI 4, FEKETE 7/1, MENYHÁRT 3. Csere: Djukics 2, Frey 2, Csépányi 3, Nyeste 2, Scitovszky. Edző: Szakál György.
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/1. Kiállítások: 8, ill. 10 perc (+1 kizárás: Frey – azonnali piros lap az utolsó percben, gyors középkezdés szándékos megakadályozásáért).
Az eredmény alakulása: 4. perc: 4-1, 10. perc: 6-5, 15. perc: 9-5, 21. perc: 12-7, 26. perc: 13-11, 36. perc: 19-15, 44. perc: 22-20, 50. perc: 24-24, 54. perc: 28-25.


Nem sikerült jól az új balassagyarmati edző, Győrffy Sándor hazai közönség előtti bemutatkozása. Ahogy az őszi szezonban néhányszor megtörtént már, az utolsó percben vesztette el a meccset a Kábel SE.
Pedig az elején szépen indult minden. Hatékonyan működött a védekezés, több ózdi próbálkozás pattant le a magas gyarmati sánc – Dóczi és Kajdy kezeiről, és Tihanyi is jó ütemű kilépéseivel akasztotta a vendégek támadási kísérleteit. Mi több, Djukanovics remekül teljesített a kapuban. Az ellenakciókból sem hibáztak Székelyék. Hol ő, hol a másik átlövő, Albert-Tóth találta meg könnyedén az utat – utóbbi leggyakrabban a rövid sarokba célozva – a kohászvárosiak hálójába, Szabó András a bal szélről szépen ejtett a „hosszúba”, míg Szabó Tamás elsősorban a szervezésben jeleskedett. Egyedül talán csak Duzsit érhette némi szemrehányás, a balkezes szélsőnek kezdetben egyáltalán nem „sült” a keze. 

A másik oldalon a nógrádi gyökerekkel rendelkező Sándor Roland jobbára csak szenvedett, hasonlóképpen a másik gólfelelős, Fekete is. Egyedül a beállós Szilágyi megjátszása sikerült, igaz, őt tömték a társak pontos átadásokkal – a jól megtermett legény az első hat ózdi találatból négyet jegyzett.
Ez a fellángolás a vetélytárs részéről csak ideig-óráig tartott, mert a szerb idegenlégiós cerberus újfent bizonyította, az idény nyitányára felettébb jó formába lendült, néhány bravúrral mutatta, ha az ellenfél át is hatol a védőfalon, rá bizton számíthatnak a játszótársak. A közönség lelkes mennydörgése közepette egyre nőtt közben a házigazdák előnye, és Duzsi is rálelt azokra a módokra, miként tréfálhatja meg Tóth Koppányt. Egymás után ezt háromszor megtette, így 15-12-es vezetéssel vonulhatott pihenőre a Győrffy-alakulat.
A szünetről kissé késve visszatérő nézők egy újabb Duzsi-gólról lemaradtak, utána a félidős „rotáció” alapján a második harminc percre bizalmat kapott Vízler is csillogtatta tudását az ellenkező oldalon. A két csapat közötti különbség akkor kezdett először apadni, amikor Dóczi kisbüntetését a padon töltötte, és ezt a két perces lehetőséget két biztos befejezéssel „aknázta ki” a borsodi gárda. Ám még mindig nem sikerült közelebb lopakodniuk, mert egy elcsent labdával Székely megiramodott, és 23-20-ra alakította az eredményt.
Ettől kezdve azonban egyre inkább a fáradtság jelei mutatkoztak a balassagyarmatiakon – a kulcsemberek mind jobban kimerültek, cserékre, esetleges röpke helyettesítésekre viszont nem szánta rá magát az Ipoly-partiak mestere. Albert-Tóth többnyire az átadásokat részesítette előnyben, alig-alig vállalkozott, bezzeg akkor, amikor 24-24-re kiegyenlítettek a vendégek, egy ügyes átemelős csel alkalmazásával áthámozta magát védőjén és újfent vezetéshez juttatta csapatát. Ez a mozzanat a többieket is kiváltképp felvillanyozta, és a fáradt tagokkal mit sem törődve még egyszer lendületet vett a Kábel. Hiába őrizték követő emberfogással Szabó Tamást, egy rafinált összekacsintással Székely tökéletes, kihagyhatatlan helyzetbe hozta társát, amit a kiváló irányító a következő támadásnál viszonzott is.
Ebben a pillanatban, alig öt perccel a lefújás előtt, 28-25-ös állásnál a nézőtéren és a gyarmatiak kispadján egy árva petákot sem adtak volna az ózdiak feltámadására. Márpedig ez történt. A szívós, és titokban, fél szemmel már a keleti régió dobogójára leskelődő Szakál-legénység szívós munkába kezdett, hogy elérje céljait, azaz ponttal, vagy pontokkal távozzanak a nógrádi oroszlánbarlangból. Elsőként az őszülő hajú Frey, később fiatalabb kollégája, Nyeste, végül Fekete lohasztotta le a publikum lelkesedését. A döntetlen nem sokáig állt azonban az eredményjelzőn, Albert-Tóth ismételten jól célzott, amire Sándor rögvest felelt. Az utolsó három perc kezdetén a vendégek időt kértek, ám a kis terefere egyik oldalon sem hozott „megváltást”. Duzsi előbb kívülről tekintve elég könnyelműen szórt el egy ziccert – a rövid saroknál a kapufát trafálta el, röviddel ezután elméretezett egy „cundert”, Vízler pedig csaknem a bejárat közelében vigyázó rendezők között okozott zavart, annyira mellé ment a próbálkozása, igaz, Csupkovics is a kapu mögötti védőháló feszességét ellenőrizte.
Harminchét másodperc volt a meccsből hátra, amikor az utolsó esélyt megragadva Győrffy Sándor fejtágításra hívta magához fiait. Hogy aztán azt az akció-sorozatot fundálták-e ki a gyors eszmecserén, amit a játékosok rövid idő múlva műveltek a pályán, nem tudhatni, de tény, hogy a jobb szélről úgynevezett kínai figurás végrehajtást eszeltek ki a kábelesek, ám a kapuelőtér fölé berepülő Szabó Tamáshoz nem érkezett el a játékszer. Így végül az ózdiaknak lett reményük a győzelem megkaparintására – Fekete nem is habozott a vendégek vágyainak valóra váltásával. Még egy azonnali piros lap borzolta a kedélyeket – Frey rutinosan megakadályozta a gyors középkezdést, majd megszólalt a duda, és a vendéglátó társaság tagjai lehajtott fejjel kuporodtak a kispadra.
A Kábel SE ezen az estén önmaga sorsát nehezítette meg azzal, hogy a biztos előnyt a hajrában kiengedte a kezéből. Éles harc volt, de a fontosabb pillanatokban nem koncentráltak eléggé a végére minden erejükkel elkészülő gyarmatiak.
Győrffy Sándor: A sors igazságtalansága, hogy így kaptunk ki. A vereség ellenére azonban láttam biztató jeleket a teljesítményben, a hibák kijavításával hamarosan előbbre léphetünk.
Szakál György: Óriási kitartással és akarattal, hozzáteszem, nem kis szerencsével is hoztuk el mindkét pontot Balassagyarmatról, ahol sok hozzánk hasonlóan a dobogóra vágyó csapat élhet át a jövőben nehéz perceket.
Hegedűs Henrik
Fotó: Bakos László (Babják János Emléktorna - Salgótarján)

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése