2016. február 5., péntek

Színművész életművek előtérben



Tartalmas programokkal készül a 2016-os esztendőre a mohorai Tolnay Klári Emlékház. A húsvéti nyitást követően helytörténeti érdekességekkel, hírneves színészek életművét bemutató kiállításokkal és köszöntőkkel, valamint színpadi előadásokkal egyaránt várják a közönséget.

Az elmúlt években sok-sok újdonság kötődött a Tolnay Klári Emlékházhoz, amely a „Katyi” legendás alakítójának egyetlen magyarországi relikvia-gyűjteménye. A legnagyobb lépés a tavaly az udvar hátsó részén kialakított és neves vendégek jelenlétében átadott kamaraszínpad volt, amely idén már egész évben otthont adhat a legkülönfélébb produkcióknak.

-        A hagyományok szellemében Húsvétkor nyitjuk ki a kapuinkat – tárta elő a terveket Balla István bőrész-iparművész, az emlékház művészeti vezetője. – Elsőként egy helytörténeti bemutatóval kedveskedünk az érdeklődőknek. A közelmúltban ugyanis kevesebb figyelmet fordítottunk a mohorai értékek bemutatására, és most ezt pótoljuk. Munkatársaimmal nemrégiben kutatásokat végeztünk a faluban, és sok-sok olyan „leletet”, különlegességet találtunk, amit érdemes a nagyközönségnek is megmutatni. A katolikus és evangélikus templomokban egyedi kegytárgyakra bukkantunk, mint például egy régi gyertya-koppintó, vagy a Mauks-örökség eddig ismeretlenebb részei. Ezen kívül bemutatjuk a község hagyományait, a sport – és kulturális élet ritkaságait is.
Balla István hozzátette, természetesen a tavasz és a nyár idén is a magyar színművészet jelesei körül forog majd Mohorán. Több színházművészeti életművel ismerkedhetnek meg az idelátogató vendégek.
-        Legelsőként Pásztor Erzsi Kossuth – és Jászai Mari-díjas színművésznő nyolcvanadik születésnapjára, szeptemberre szervezendő köszöntőt emelném ki – fejtette ki a részleteket a házigazda. – A Szomszédok teleregényből közismert Janka néni számára itt tartjuk meg az ünnepséget, ami országos szempontból is kivételes alkalomnak számít. Emellett Őze Lajosra és Pécsi Sándorra emlékezünk, kiemelve a pályafutásuk legkiválóbb alakításait, képeken és film-bejátszásokon egyaránt. A színpadi estek két legjelentősebb eseménye pedig Vándor Éva Shirley Valentine-monodrámája, illetve Bencze Ilona fellépése lesz.

A rendezvények felsorolásából természetesen nem maradhat ki a Tolnay Klári júliusi születésnapjához kapcsolódó program, és a Tolnay-díjak szeptemberi átadása sem, illetve egy meglepetésnek szánt filmtörténeti tárlat is szerepel az elképzelések között. 
H.H. 
Fotó: facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése