2016. január 5., kedd

Diákszemmel a mai és a régi Balassi



Érdekes, és előzetesen sok kétséget rejtő vállalkozásba fogtunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Nógrád megye legpatinásabb középiskolájában, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban a mai diákok mennyire ismerik az intézmény múltját, miként tekintenek vissza az alma mater korábbi időszakaira, és mi a véleményük a mai suliról. A beszélgetés során három fiatal sietett segítségünkre.

Először dr. Fényes-Bók Szilviánál, a BBG nemrégiben kinevezett új igazgatójánál jelentkeztünk ötletünkkel. Ő azt ajánlotta, hogy a három megszólítandó diák közül mindenképpen legyen olyan, aki tisztséget vállal a diákönkormányzatban, mi pedig azt kértük, hogy egyikük csak úgy „essen be a folyosóról” a tereferére, azaz váratlanul érje a téma és a kérdések sora. Végül a szerencse is mellénk szegődött, mert Ábel Boglárka és Kovács Borbála személyében olyan partnerünk akadt, akinek a felmenői között nem csupán ex-balassis diákok, hanem tanárok is akadnak – a nagypapák: Kövér László és Kovács Ferenc. A harmadik ifjú ember, Pap Tamás viszont valóban az utolsó pillanatokban tudta meg, hogy interjúalany lesz.

Így ültünk le tízszemközt az iskola földszinti társalgójába. Sztranyovszky Béla kollégánk – jelesül idén negyvenöt esztendeje lesz, hogy a Balassi falai között letette érettségi vizsgáját – mintegy oldásként rögvest két füzetet vett elő a táskájából. Diákéletének féltve őrzött kincseit: verses antológiákat, amelyeket 1970-71-ben Wágner Béla tanárukkal közösen szerkesztettek. Ennek folytán került szóba a régi, híres tanári karból elsőként Farkas András festőművész neve. Arra a beugratós kérdésre, hogy a tablóképeken kívül vajon hol találkozhat a mai nemzedék minden nap az iskolában a művész-előddel, először csak némi hümmögés volt a válasz: a régi épület emeletre vezető lépcsőfordulójában látható Balassi-festmény ugyanis Farkas-alkotás. Szóba kerülnek más legendás nevek is: Kiss Gyula, Versényi György és Pozsonyi Anna igazgatók, Nagy Rezső és felesége, Szabó Károly és Szabó Károlyné, Nagy Imréék, Nagy Ervinék, Molnár Ferenc és természetesen a két fentebb említett nagyszülő is.
Aztán rátértünk komolyabb témákra. Kiderült, mindhárom beszélgetőpartnerünk azért választotta a BBG-t, mert a családi hagyomány erre az útra vezette, és egyaránt úgy gondolják, itt találták meg leginkább a kellő alapokat és előkészítést a továbbtanuláshoz – hiszen már most komoly célokat dédelgetnek: Boglárka és Borbála fogorvosnak készül, míg Tamás az építészmérnöki szakmával kacérkodik. Mintegy ráerősítésként Ábel Boglárka megfogalmazta: bár nincs ugyan jelentősebb rálátásuk más intézmények oktatási színvonalára, de tudják, a Balassi e tekintetben mindenképpen élen jár a megyében. Ezt maguk is tapasztalják, hiszen magas a követelményrendszer, rengeteget kell tanulni, de ez voltaképpen rendkívül hasznos, mert csak így lehet megfelelően felkészülni a nagybetűs életre. Kiegészítésként Pap Tamás hozzátette: sokszor nehéz összehangolni a szabadidőt a tanulással, de okos időbeosztással ez is tökéletesen megoldható. Ha akarjuk, mindenre marad idő – hangzott egyfajta végkövetkeztetésként.

A társalgásból nem maradhat ki a hasznos szórakozás sem. Azt kezdtük firtatni, milyen élénk, mennyire pezsgő itt a tanórákon kívüli diákélet, milyen önképzési lehetőségeik adódnak a fiataloknak. Kovács Borbála – szerény hangon – vette át a szót. Sajnos az iskolaújságra ebben az internetes világban már nincs komoly igény, annál inkább népszerű viszont a közelmúltban újraindított iskolarádió – persze elsősorban a zene, meg a különböző személyes „szerelmes” üzenetek viszik itt a prímet -, illetve a diákság a facebook-on külön közösségi oldalt „üzemeltet”. A diákönkormányzatban pedig arra törekednek – hangsúlyozza Ábel Boglárka -, hogy minél több programot szervezzenek a tanulótársaknak. A „kötelező” ünnepi megemlékezéseken túl rendszeresen szerveznek megmozdulásokat: gólyaavató, szalagavató, farsang, iskolanap, koncertek, előadások. Legutóbb, mikulás alkalmából, aki piros, bojtos télapó-sapkában jött a suliba, szaloncukor ajándékot kapott, karácsonyra pedig osztálydíszítő versenyt hirdettek. Reményeik szerint egyre többen kedvet kapnak a közösségi tevékenységhez.
Lassan befejeződött a beszélgetés: csöngetés jelezte, hogy letelt az az egy tanórányi idő, amit a tereferére fordíthattunk, de mindannyian meglepődve tapasztaltuk, milyen gyorsan elszállt az idő. A végére a diákok teljesen feloldódtak, és egyéb élményeiket is szívesen osztották meg a két érdeklődő felnőttel. Zárásként az igazgatói irodában dr. Fényes-Bók Szilviával osztottuk meg tapasztalatainkat az eszmecseréről – amelyek igen kedvezőnek bizonyultak.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla 
Megjelent: Nógrád Megyei Hírlap - 2016. január 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése