2016. január 16., szombat

Felújított gyarmati mentőállomás



Ünnepélyes keretek között, Medvácz Lajos polgármester jelenlétében adták át Balassagyarmat részlegesen korszerűsített mentőállomását. Egyelőre a szociális épület készült el, a tervek szerint néhány hónapon belül a garázsokat is felújítják.

A szűk szakmai körben tartott rendezvényen dr. Breitenbach Géza, az Országos Mentőszolgálat észak-magyarországi regionális igazgatója kifejtette, több mint öt éve indult hazánkban az a fejlesztési folyamat, amelynek során a magyar állam és az Európai Unió közel tizenegy-milliárd forintot fordított e terület színvonalának emelésére. Huszonkét vadonatúj mentőállomást építettek, további hatvanat felújítottak, kétszáz új mentőautóval növelték a gépjárműparkot, oktatási, betanulási célra úgynevezett skill-laborok létesültek, és minden egyes megye egy mentőorvosi kocsit is kapott. Balassagyarmatra ebből az összegből mintegy harmincmillió forint jutott, amivel több évtizedes áldatlan állapotnak kívánnak véget vetni. Egyelőre a mentős szakszemélyzetnek kényelmesebb környezetet biztosítottak, illetve több eszközbeszerzés történt, és remélhetőleg rövid időn belül pénzügyi forrást találnak a garázsok korszerűsítésére is – például elengedhetetlen az ajtók kicserélése egyszerűbben és gyorsabban nyíló-záródó szerkezetekre. 

Medvácz Lajos elmondta, a városnak régi vágya volt, hogy a katasztrófavédelmi kirendeltség épületét követően a hasonlóképpen kiemelten fontos szolgálatot ellátó mentősök is jobb körülmények között láthassák el feladatukat. Örömét fejezte ki, hogy kedvezően alakultak a folyamatok, és bízik benne, hogy a mentőautók gyorsabb kiállásában is hamarosan előrelépés lesz. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a különböző támogatásoknak köszönhetően a mentőszolgálat életében fokozatosan valósulnak meg a további fejlesztések, és nem „hektikus módon”, újabb hosszú éveket kell várni a következő korszerűsítésekre.
Újságírói kérdésre dr. Breitenbach Géza megerősítette, az Országos Mentőszolgálat központjában azon munkálkodnak, hogy a balassagyarmati állomás garázsainak komplex felújítása néhány hónapon belül valóban megtörténjen.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Kép: Sümegi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése