2016. január 15., péntek

Árvizek a Lókos mentén



Romhányban járva rendszeresen áthaladunk a községet kettészelő kis patakon, a Lókoson, aminek partján egykoron Rákóczi kurucai is megfordultak. Az utóbbi napok kitartó esőzései következtében jelentős mértékben felduzzadt a víz a mederben. Most nincs különösebb veszély, de a múltban a Lókos – és mellékága a Kétbodonyi patak – sokszor megtréfálta már a falubelieket.

Az év legnagyobb részében békésen csordogál vízinövényekkel benőtt, iszapos medrében, szúnyoglárvákat, piócákat, halacskákat - és néha pézsmapockot - terelgetve. De olvadáskor, különösen, ha a forrásvidéken, a Börzsönyben nagy a hó, vagy egy-egy nyári, trópusi zápor, zivatar után elveszti a fejét, tajtékozva, harsogva rohan szűk medre partjai között. Órák alatt megtölti „ágyát”, és minden áron ki akar rohanni az útra, házak közé, kertekbe, szántóföldekre.
Az idősebbek, mint Ott Ottó is, jól emlékeznek az 1963-as jeges áradásra. A jégtáblák fölakadtak a Jánoska-híd pillérénél, megfogták a vizet, ami aztán csak duzzadt, duzzadt, elnyeléssel fenyegetve Romhányt.
- Szóba került már az is hogy fölrobbantják a hidat, ezt azonban a hatóság nem engedélyezte, lévén a híd műemlék. Csónakkal kellett közlekednünk a Pást és a falu között. Volt, aki beleesett a vízbe, de magára vessen, mert berúgott, úgy kellett kihúzni. De aztán elég gyorsan leszaladt az ár, végül nagyobb baj nem lett – mesélt a több mint ötven esztendővel ezelőtti napokról beszélgetőpartnerünk.
Persze, a Lókos „kistestvére”, a Kétbodonyi - vagy, ahogy a helyiek hívják: Malom – patak is tud meglepetést okozni.
- Az 1990-es évek végén, nem emlékszem már pontosan, hogy ’97-ben vagy ’99-ben volt – mondta a kétbodonyi Szabó Gyula – úgy megduzzadt ez a kis patakocska, hogy a két Bodony közötti hídon nem lehetett közlekedni. Valami dolgom volt Nagybodonyban, de még a csizmaszárba is becsapott a víz. A híd korlátjába kellett kapaszkodni, hogy le ne verjen a lábamról az áradat.

(Erre a „kataklizmára” jómagam is emlékszem. Szinte trópusi, monszun-szerű áradat csapott le a falura. Ömlött az eső néhány órán keresztül, aztán, mintha mi sem történt volna, egyik percről a másikra kisütött a Nap. Mély hangú, zúgó mormogásra figyeltünk fel. Feleségemmel elballagtunk az említett hídhoz. Mire odaértünk, már nem volt olyan szörnyű a látvány, de a kisbodonyi kertek végében még fulladoztak a krumplibokrok, a kukorica – Sz.B.)
- 2003-ban volt még nagyon nagy víz a Lókosban – mutatta Ott Ottó – a meder teljesen tele lett. Ott, a házamon horpadás látható az oldalfalon. A víz kijött az útra, már azon gondolkodtam, homokzsákokat töltök, hogy betömjem a lyukat. De aztán nem volt rá szükség, gyorsan leszaladt a víz.
A mostani áradás gyorsan leszaladt. Csütörtökön reggelre már újra csak lassan, komótosan csordogált a víz a patakocskában. Úgy látszik, nem sok hó esett a Börzsönyben. De még korán sincs vége a télnek: nem árt az óvatosság.
Sz.B.-H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése