2016. január 10., vasárnap

Üvegfestő gyerkőcök



Érdekesnek ígérkező programsorozatot kezdeményezett az új esztendőben a galgagutai önkormányzat. A Kincskereső Általános Iskolában havonta rendeznek majd ismeretterjesztéssel egybekötött kézműves foglalkozásokat – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt  Első alkalommal – múlt szombaton délután – az üvegfestés volt soron.

Az esős-jeges barátságtalan időjárás, a csúszós utak ellenére az előzetes várakozásnál jóval többen érkeztek a rendezvényre. Nem csupán galgagutai apróságok érdeklődtek az üvegfestés művészete iránt, hanem szép számmal jöttek a szomszédos falvakból is, így összesen mintegy harmincan sürgölődtek az asztalok körül.

A kicsiket és nagyokat Szabó Dóra „kreatív mester” avatta be a szakfogások rejtelmeibe. Fogták a befőttesüvegeket, sercegtek a festékes ecsetek, a kis kézművesek serényen pingálták a sablonokat, sorra tisztították az újabb és újabb tárgyakat, hogy aztán ráróják a különböző mintákat. Néhányan annyira belemerültek az önfeledt tevékenységbe, hogy a ruhájukat és a kezüket is buzgón bemázolták. Agócs Gábor, a falu polgármestere is a helyszínen szemlélte, milyen ügyesen dolgoznak az üvegekkel. A szervezők természetesen gondoltak arra is, hogy a festegetések közben a résztvevők megéheznek és megszomjaznak: forró teát hörpölhettek és pattogatott kukoricát majszolhattak. Az amatőr művészek az elkészült alkotásokat büszkén mutatták meg a foglalkozás vezetőjének – és haza is vihették a „termékeket”, amelyek aztán otthon gyönyörű díszei lehetnek a lakásnak, szobáknak, íróasztaloknak.
A tervek szerint a jövőben textilfestéssel, batikolással, süthető gyurmából ékszerkészítéssel bővülhetnek a galgagutai kézműves találkozók.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése