2016. január 8., péntek

Ingyenes telkek a nagycsaládosoknak



Tizenöt ingyenes építési telket biztosít a nagycsaládosoknak a balassagyarmati önkormányzat. A részletekről csütörtökön sajtótájékoztató keretében számolt be Medvácz Lajos polgármester és Csach Gábor alpolgármester. Az erről szóló döntés a tavalyi év utolsó képviselő-testületi ülésén született meg.

Balassagyarmat lakossága Patvarc és Ipolyszög leválását megelőzően megközelítette a húszezret, ma viszont alig tizenhatezren laknak a városban. Ez az apadás viszont nem a születések számának csökkenésére vezethető vissza, sokkal inkább az az oka, hogy a balassagyarmatiak a munkaerőpiacon jobban „mobilizálhatók”, így az elmúlt másfél-két évtizedben sokan költöztek az ország más tájaira, illetve építettek, vagy vásároltak családjuknak házat az agglomeráció közeli falvaiban, Szügyben, Őrhalomban, Patvarcon.
-        A további csökkenést mindenképpen szeretnék megakadályozni, mi több, növelni illene városunk lakosságát – fejtette ki a sajtótájékoztató felvezetőjében Medvácz Lajos. – Nem mindegy ugyanis hányan, és milyen korosztályos összetételben élünk itt az Ipoly partján: elöregedő, avagy fiatalodó társadalmat alkotunk. Évek óta ennek érdekében munkálkodunk, és törekvéseinket több pillérre helyeztük. Közel tíz esztendeje minden egyes megszületendő gyermek után úgynevezett „kelengyepénz” jár, ezen kívül tanulmányi ösztöndíjakkal támogatjuk a továbbtanulókat, abban a reményben, hogy diplomaszerzés után visszatérnek Gyarmatra. Bővítettük a szociális – és egyéb szolgáltatások körét, fejlesztettük az oktató-nevelő és művelődési intézményeinket, és a városban munkát vállaló szakemberek, például orvosok szolgálati lakáshoz jutását is megkönnyítettük. Ehhez csatlakozik most a nagycsaládosok számára az ingyenes telkek biztosítása, amivel voltaképpen megelőztük a kormányzati intézkedéseket, hiszen mi előbb megalkottuk a saját rendeletünket, mint ahogy az országos sajtóban a központi lépések nyilvánosságra kerültek. Szerencsére az önkormányzat rendelkezik elegendő területtel nagyobb igények kielégítésére is.

A december 17-én a képviselő-testület által egyhangúan elfogadott rendelet lényege: tizenöt ingyenes építési telket biztosítanak legalább három gyermeket vállaló családok részére. A telkek kiosztásának elbírálásakor előnyt élveznek a már minimum két gyermeket nevelő, illetve a városba más településekről beköltözni szándékozó családok.
- A tizenöt telek két helyen található – tért ki a további részletekre Csach Gábor. – Újkóváron, két utcában összesen kilenc, míg a déli városrészben hat telek vár gazdájára. Méretük egyenként ötszázkilencven és hatszázötven négyzetméter között mozog, és változó a közműellátottságuk is. Az otthonteremtés során ez mintegy egy-másfélmillió forintos megtakarítást jelenthet a családoknak. Természetesen a leendő tulajdonosok a házépítések alkalmával is részesülhetnek további kedvezményben, ilyen lehet a későbbiekben az első lakáshoz jutóknak járó kamatmentes hitel, vagy a járdaépítési támogatás. Az előzetes felmérések azt mutatják, nagy az érdeklődés a telkek iránt: a pályáztatás folyamatos, a beérkezett kérelmek elbírálása negyedévenként történik majd.
Az önkormányzat vezetői közölték, amennyiben a tizenöt telken felül is jelentős igény mutatkozna otthonteremtésre, úgy további területeket vonhatnak be a programba. Balassagyarmaton új lakások kialakítását tervezik még a Springa dombon, a Szabó Lőrinc Általános Iskola mögött, a Vak Bottyán és Török Ignác utcákban, az Ifjúság útján a lebontott iskolaépület helyén, és a Rákóczi út elején, a Törvényszékkel szemközti oldalon, valamint hasznosítanák a Szondi középiskola által nem használt Bercsényi utcai épületet is.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése