2015. szeptember 6., vasárnap

Lecsóillatok fellegében Szécsénkén



Mi kell a jó lecsóhoz? A kérdést bizonyára a napi sütés-főzés robotjában edződő háziasszonyok azonnal, kapásból megválaszolják. Így voltak ezzel azok az alkalmi szakácsok és kukták is, akik szombaton a szécsénkei művelődési ház udvarán készítették el e finomságokat.

Még egyet-egyet koppannak az esőcseppek az autó szélvédőjén, amikor Nógrádkövesden jobbra fordulva e kora délutáni órán közelebb és közelebb érünk a rendezvény helyszínéhez, de amint kiszállunk a járműből, máris meghallgattatott fohászunk – miként a Lecsófesztiválra érkező összes vendég imája is -, zsipsz-zsupsz félbeszakad az égi áldás. Csinos hölgyek köszöntik azonnal a betérő vándort, a jó vendéglátás első állomása az IKSZT épülete, ahol rögtön szóba is elegyedhetünk néhány környékbeli polgármesterrel. A házigazdák „első embere”, Hevér Boglárka nemsokára int, és már sétálunk is a Técsői Móricz Kálmán nevét viselő művelődési ház felé. Amelynek bejáratánál ott parkol „felpántlikázottan” a község új falubusza – amit aztán a helyi plébános, Hulitka Róbert meg is szentel. Benn, az udvaron nagy a sürgés-forgás, úgy látszik a lecsómegmunkálás szerelmeseit ez a délelőtti kitartó eső sem tántoríthatta el a főzés szenvedélyétől. Körbejárjuk a csapatokat, hol milyen stációban jár a tevékenység: emitt, a romhányiak már kis tálkákba adagolják a kész terméket, odébb még csak most csusszannak be a gőzölgő üstbe a felszeletelt lédús paradicsomok. De nem is baj, több helyen lehet majd kóstolgatni, sokféle ízharmónia keveredését tapasztalhatjuk meg hamarosan. 

A műsor is kezdődik mindjárt. Két kisgyermek a konferanszié, tréfás szöveggel hívják a fedett teraszra a kíváncsi népet. Hevér Boglárka köszöntőjében azt hangsúlyozza, úgy látszik, nem múlhat el Lecsófesztivál eső nélkül, hiszen tavaly is jókora zápor kellős közepén főzőcskéztek a csapatok. Kitér arra is, hogy a programokat egy egészségnappal is keresztezték, hiszen a délelőtt folyamán bárki vért adhatott, és most is több részlet-betét szól az egészséges táplálkozásról, az újraélesztésről, különféle hasznos tanácsadásokról.

Szemünk máris az első produkcióra vetül: hastáncos hölgy perdül elénk, a szemrevaló szépség (Balás Emese) valóban, mintha Kelet Gyöngyeként toppant volna elő az Ezeregyéjszaka egyik meséjéből. Miközben a házigazdák Magyar Rózsa nótaénekest várják epekedve – aki hamarosan be is fut, méghozzá fellépő-öltözetében pompázva -, mi egy gyors kitérőt teszünk egy másik eseményre, azzal az ígérettel, hogy nemsokára visszatérünk.

Így is lesz: röpke óra múltán ismét a szécsénkei főutcán gördülünk, és most már jóval nehezebb parkolóhelyet találni a kocsinak. Ráadásul az úttest kellős közepén csikósok kurjantása hallik, és persze pattogása hangos ostoroknak – csak hogy emitt a költőt idézzük. A „laikus” is bátran megpróbálkozhat a csattintással, igaz, ez csak első pillantásra tűnhet könnyű mutatványnak, de érdekes módon a rétsági polgármester, Hegedűs Ferenc kezében kifejezetten jól áll a magyar alföld szorgos gulyásainak kedvelt szerszáma. A kondérok most már eltűntek, hiszen túl van mindenki a falatozáson, a tömeg is egyre nő, azon töprengünk, hogy ezen a látszólag kis helyen mennyi jó ember elfér. Késő estig maradunk még a Lecsófesztivál „sűrűjében”. Amíg a napot záró Szécsénkei Vadgalambok koncertjére várunk, és éppen tűztáncosok szórakoztatják a közönséget, beszélgetőpartnerünk akad, dr. Meyer Dietmar, a Budapesti Műszaki Egyetem közgazdasági tanszékének vezetője (aki a civilben egyetemi tanársegédként dolgozó szécsénkei polgármester „főnöke”). A professzorral arról csevegünk, mennyi minden kincset is rejt ez a kies cserháti vidék. Mint ez az igazán jól sikerült Lecsófesztivál. 
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése