2015. szeptember 14., hétfő

Szüreti mulatság Galgagután



A hírek szerint öt éve nem tartottak „központilag” szervezett szüreti felvonulást és mulatságot Galgagután. A helyi fiatalok úgy gondolták, ideje szakítani ezzel, és visszatérve a hagyományokhoz szombaton megrendezték a szüretet.

Amikor délután három óra után néhány perccel a falu határához érkeztünk, egy keresztben álló furgon állta el az utat: a távolban pedig már feltűntek a mulatozók. Kikerülve az akadályt, közelebb siettünk a felvonulás népéhez. A menet a vasúti átjáró után pár méterrel éppen megállt, és az emberek fergeteges körtáncba kezdtek – köztük külön a hagyományőrző asszonykórus dalos kedvű tagjai. A szervezők mindenközben buzgón kínálgatták a kupákból az édes vörösbort. Agócs Gábor polgármester, amint megpillantott bennünket, gyorsan kivált a tömegből, így személyesen, az ő jóvoltából hörpinthettünk. Természetesen nem maradhatott el a lovas felvezetés sem, miként a szüret elmaradhatatlan kísérőjelenségei a minél mókásabb öltözetek és járgányok. Ezekből sem volt hiány: koromfeketére mázolt ábrázatú „komámasszony”, és ugyancsak telepingált arcú kislány ropta a kör közepén, és egy „vándorcigánynak állt” férfiembert is felfedezhettünk. Egy átalakított motoros kerti kapa pedig úgy festett, mintha valami flúgos futam résztvevője lenne: felpányvázva, ernyővel és egyéb ruhadarabokkal teleaggatva állt az út szélén, és még egy ócska gitár is lógott az oldalán.

A felvonulás pár perc múlva folytatódott, az északi, Nógrádkövesd felé eső faluvég felé, majd onnan vissza, utána pedig következett a mulatság, a bál, kivilágos virradatig.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése