2015. szeptember 14., hétfő

Négy falu közös egészségnapja



A Becske, Galgaguta, Nógrádkövesd és Szécsénke civiljeit összefogó 4Falu Közhasznú Egyesület szervezett szombaton uniós támogatásból megvalósult Egészségnapot, amely Nógrádkövesden kezdődött, majd Becskén folytatódott.

Amikor szombaton kora délután a becskei művelődési ház udvarára értünk, már az események egy része lezajlott. Nógrádkövesden már délelőtt megtartották a 4Falu Kincsi című animációt, illetve palóc vendégasztal is fogadta a résztvevőket, rajta minden olyan hozzávalóval, amely elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Ráadásul a rendezők egy gyalogtúrát is szerveztek, igaz, nem olyan hosszút, hiszen Becskéig az út alig négy kilométer.

Becskén, a művelődési ház udvarát betöltötte a gyereksereg. A legnépszerűbb az ugrálóvár volt, de sokan sürgölődtek a kézművesek asztalainál is. Az apróságok rajzoltak, festettek, pingáltak, kipróbálták kézügyességüket. Az asszonyok finom házi lekvárral töltött derelyét készítettek, és nem maradhattak el az ismeretterjesztő előadások sem. Védőnői tanácsok hangzottak el az anyatejes táplálás fontosságáról, az anyaszerepről, mint viselkedési formáról, a szülők feladatairól és kötelezettségeiről. Nemsokára megérkezett Balla Mihály országgyűlési képviselő is, aki beszédében irodalmi példát felhasználva (Richard Bach: Jonathan Livingston Seagull – egy sirály története - kisregény) taglalta, mennyire fontosak önmagunk megismerésének fokozatai, mindaddig, amíg a tanulás folyamatában eljutunk az önkifejeződés tökéletességéig. Így jutnak el az emberek is, míg felismerik, mi a jó, mit érdemes követni, és az egészségnapok ezt a szellemiséget adják, a közösségek formálódásának színterein.
A rendezvény hátralévő részében sport, aerobic-foglalkozás hozta mozgásba a résztvevőket, és a finom palócos babgulyást is bárki megízlelhette.
(hege-sztranyó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése