2015. szeptember 20., vasárnap

Paprikás hangulatban kis híján pontszerzés



Új szezon – új bizalom. Legalábbis a szurkolók részéről ez feltétlenül megnyilvánult a kábeles játékosok felé, hiszen a drukkerek színültig megtöltötték a balassagyarmati sportcsarnok lelátóit, ráadásul dobos és dudás csoportok gondoskodtak az állandó hangzavarról és a hangulat fokozásáról.
A főszereplők egyenkénti bemutatását követően a házigazda egyesület kedves ünnepség keretében búcsúztatta el két, közelmúltban visszavonult kiválóságát: László Sándor klubelnök és Lombos István, a csapat korábbi edzője köszönte meg Jakubecz Jánosnak és Széles Zoltánnak sok-sok évi pályafutását, Kajdy Norbert csapatkapitány pedig egy-egy névre szóló mezzel lepte meg korábbi társait.

Molnár Ferenc vezetőedző támadásban és védekezésben kettős cserét alkalmazott az elején, de ez nem vált be. Dóczi, Szabó T., Székely és Vízler próbálkozásait rendre hárította Nagy Levente (aki a világválogatott Nagy László testvéröccse), a gyors ellenakciókból pedig szélsebesen érte el találatait a Nyíregyháza. A hetedik perc kezdetén nem volt mit tenni, 0-5-nél időt kért az Ipoly-partiak mestere, és igyekezett rendet tenni a fejekben. Ezt követően szívósan zárkózott a Kábel: Bécsi M. törte meg az átkot jobb szélről, kisvártatva Munkácsi R. egy labdaszerzést követően célzott pontosan. A három-négy gólos különbség ettől kezdve egészen a szünetig állandósult a két legénység között. Hazai oldalon a balkezes Duzsi, míg a vendégeknél az irányító Varga L., illetve a balassagyarmati származású Gubó Alex vette be a kapusok hálóját. Néhány játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket, de például egy kettős emberelőny kiváló felzárkózási alkalmát is elszalasztották Székelyék.
Szünet után fordulni látszott a kocka. Rögtön Székely, majd egy lefordulást követően Szabó T. hozta közelebb a gyarmatiakat, ekkor a védekezésben Leiter és Tihanyi, valamint a kapus Djukanovics is kimagaslót nyújtott. A kábelesek különösen a bal szélen ügyeskedtek a támadások végrehajtásában: Szabó András nem tudott hibázni, egyre inkább túljárt Nagy L. eszén, akit aztán edzője le is cserélt. Egyre inkább érett az, amiben a kezdés után hét perccel aligha reménykedett bárki is a nézőtéren: az egyenlítés. Miközben a két sípmester ügybuzgó szorgalommal „szórta” a kétperces kisbüntetéseket, a nyírségieknél az átlövők, Kaplonyi és Pánczél, a gyarmatiaknál pedig a két Szabó villogott ebben az időszakban, míg a „sztárként” beharangozott japán válogatott Mekaru jobbára csak szabálytalanságaival hívta fel magára a figyelmet.
A negyvenötödik percben Djukanovics védését követően fordult a Kábel, Duzsi beverekedte magát a hatos vonalig, ott a megtermett védők valósággal eltaposták, a megítélt büntetőt pedig Szabó T. magabiztosan értékesítette – ezzel 21-21-re kiegyenlítettek a házigazdák. Sőt, négy perc múlva a szurkolóhad biztatásától kísérve a vezetést is megkaparintotta a Molnár-legénység. Pörögtek a dobok, élesen bömböltek a dudák, amikor Duzsi Dávid átlövése utat talált a hosszú sarokba. Ám hiába szerzett előnyt a Kábel SE, Nagy Cs. előbb a szélről egalizált, majd egy kétséges büntetőből ismét vezetéshez juttatta a Nyíregyházát.
A hajrába érve a két játékvezető kezéből egyre inkább kicsúszott az irányítás, amelyet jól jelzett a játékosok folyamatos kakaskodása – pofonok csattantak, könyöklések, mezhúzások történtek, hol az egyik, hol a másik oldalon játszottak rövid időre „foghíjasan” a társaságok, és sokat állt a játék. Varga L. és a szlovák Tumidalsky gyors egymásutánban megtörtént kiállítását kihasználva Székely révén újra a kábelesek kerültek pillanatnyi fölénybe, de nem sokkal később Szabó A. szabályos gólját nem adták meg a vezetőbírák, ami persze komoly felhördülést okozott a nézőtéren. A másik oldalon szintén akadt néhány megkérdőjelezhető ítélet.  A felfokozott izgalmakat a rutinosabb nyíregyháziak jobban bírták: Varga L. kétszer is betalált, ezzel lényegében eldőlt a mérkőzés sorsa. A gyors középkezdésbe a szabolcsiak szlovák légiósa értelmetlen módon futballista mozdulattal belenyúlt – piros lap lett a jutalma, miként néhány másodperccel később a kis híján bokszmeccsbe keveredő Munkácsi R. és Szabó Cs. sem úszta meg, mindkettőjük felé villant a vörös kártya. Székely még minden mindegy alapon átlőtt, és a lefújást jelző dudaszó pillanatában a kapufa élét súrolta labdája.
Összességében a lemerevedés pillanatából szép lassan feléledő balassagyarmati együttes a második félidőben nyújtott lelkes játékával legalább az egy pontot megérdemelte volna az amúgy ezen az estén csak papíron jobb játékerőt képviselő Nyíregyházával szemben.
Molnár Ferenc: Beigazolódott, amit vártam: a második félidőben bőven lehetett fogást találni ellenfelünkön. Gyengén kezdtünk, de aztán elől és hátul is fokozatosan összeálltunk. Gyors támadásainkat nagyrészt hatékonyan fejeztük be, és kis híján pontot szereztünk. Sajnálom a végjátékot, de minden dicséretet megérdemelnek a fiúk. Úgy érzem, erősen befolyásolta a végeredményt, hogy Szabó Andrástól két szabályos gólt is elvettek a játékvezetők.
Varga Zsolt: Balassagyarmatra mindig remegő gyomorral érkezem, elképesztő itt a hangulat. Erre számítottam, roppant nehéz dolgunk volt, annak ellenére, hogy az első félidőben simán eldönthettük volna a mérkőzést. A végén nagyon kellett összpontosítani, és a játékosaimnak tökéletesen helyén volt a szíve.
Junior: 20-38.

A jegyzőkönyv:


Balassagyarmati Kábel SE – Nyíregyházi KC 28-30 (12-16)
Balassagyarmat, 250 néző, vezette: Felhő, Öcsi.
Kábel SE: Síró – DUZSI 6, TIHANYI, Dóczi, Munkácsi R. 1, LEITER, Vízler. Csere: Djukanovics (kapus), Székely 4, SZABÓ T. 6/3, Bécsi 1, SZABÓ A. 8, Piroska 2. Vezetőedző: Molnár Ferenc.
Nyíregyháza: NAGY L. – Munkácsi M., PÁNCZÉL 3, VARGA L. 9/1, Tumidalsky 1, GUBÓ 6, Tóth 2. Csere: Oláh, Andelics (kapusok), Kaplonyi 3, NAGY Cs. 5/3, Bécsi J., Kurbely 1, Mekaru. Vezetőedző: Varga Zsolt.
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/4. Kiállítások: 14 perc (+2 kizárás: Leiter, a harmadik két perces kiállítás után; Munkácsi R., azonnali piros lap, kakaskodásért), ill. 24 perc (+2 kizárás: Tumidalsky, azonnali piros lap a középkezdés megakadályozásáért; Szabó Cs., azonnali piros lap, kakaskodásért).
Az eredmény alakulása: 7. perc: 0-5, 14. perc: 4-7, 19. perc: 7-9, 25. perc: 8-13, 33. perc: 14-16, 38. perc: 16-19, 45. perc: 21-21, 49. perc: 24-23, 54. perc: 26-25, 58. perc: 27-28.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése