2016. november 25., péntek

Költözik a Városüzemeltetés

Már csak a telephely-engedélyeztetési eljárás befejezésére várnak Balassagyarmaton, és minden akadály elhárul, hogy megindulhasson a Városüzemeltetési Kft. átköltöztetése az önkormányzati cég új otthonába, amely a település déli szélén, a Szügyi úton található.

Jelenleg a város legnagyobb üzletközpontjával szemben, a Mikszáth utca államhatár felé eső végében működik a Városüzemeltetési Kft. – régi nevén „VGV” - Balassagyarmaton. Az itt rendszeresen terjengő por, a folyamatosan forduló kukásautók robaja az utóbbi időkben igencsak zavarta a környéken lakó emberek életét, egyre elviselhetetlenebbé téve a mindennapokat. A Medvácz Lajos polgármester vezetésével tíz esztendeje megalakult önkormányzat már a kezdetektől kereste a lehetőséget, hogy minél előbb új telephelyet találjon a cégnek. Végül ráleltek a megfelelő megoldásra, és különböző ingatlancserék közbeiktatásával megszerezték az Ipoly-parti település déli szélén, a Szügyi út szinte utolsó pontján, az egykori „Pipiker-központot”. Ám komoly munka várt mindenkire, amíg az erősen leromlott állagú ingatlanegyüttest alkalmassá tették a városüzemeltetés fogadására. Három évig tartott ez az előkészítés, részben önerőből, illetve egy ötvenmillió forintos nyertes pályázat jóvoltából, összesen mintegy százharminc-milliós beruházás révén sikerül használhatóvá tenni az épületeket és a területet. Ebbe beletartozott többek között a közművesítés, a hulladékkezelés feltételeinek megteremtése, így rámpaépítés, a szükséges irodák, garázsok, fedett raktárak kialakítása és berendezése.

Medvácz Lajos polgármester érdeklődésünkre elmondta, több szempontból is előnyös lesz az új telephely fekvése. Egyrészt ez a hely távolabb helyezkedik el a lakott és üzleti területektől, azaz a káros hatásoktól nem szenved a lakosság, nem lesz zavaró az itt zajló tevékenység. Másrészt a nógrádmarcali, központi hulladéklerakó hely ehhez a telephez igen közel esik, a kukásautóknak nem kell immár átzötykölődniük a belvárosi részeken, míg eljutnak a célállomásig. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható tényről, hogy a munkák elvégzéséhez itt nagyobb és korszerűbb terület áll rendelkezésre, mint a korábbiakban.
A polgármester hozzátette, az új telep használatbavételi engedélye jogerőre emelkedett, az elmúlt hetekben a képviselő-testület döntött a terület Kft-nek való birtokba adásáról, az erre vonatkozó szerződéseket megkötötték. A költözéshez már csak a telephely-engedély megkapása szükséges, amely folyamatban van. A tervek szerint jövő év tavaszán fokozatosan megkezdődhet a Városüzemeltetési Kft. átköltöztetése. Azt szeretnénk – hangsúlyozta Medvácz Lajos –, ha 2017 őszére teljes mértékben elkerülne a Mikszáth útról a „VGV”. A telephely mögötti telekrészre költözik a Városgondnokság gépparkja és egy kutyamenhely is, amelyre pályázatot nyújtott a város.

A város általános rendezési tervének értelmében a Városüzemeltetési Kft. régi telephelye kereskedelmi övezet lesz, ahol több barnamezős beruházás történne, e mellett egy bekötőutat is építenének, amellyel az Árpád és Felsőmalom utcákat kivezetnék a Mikszáth útra, ezzel elhárítva az ezeken a területeken rendszeresen jelentkező közlekedési és csapadékvíz-elvezetési gondokat.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése