2016. november 21., hétfő

Életmentő idős úr

Nemrégiben a balassagyarmati városházán Medvácz Lajos polgármester elismerő oklevéllel és ajándéktárggyal köszönte meg Krasznai Kázmérnak áldozatos tettét, aki bő egy hónappal ezelőtt megmentette egy hölgy életét.

Krasznai Kázmér ismert alakja az Ipoly parti településnek, hiszen a Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság aktív tagjaként rendszeresen lép fel hazafias verseket szavalva a különböző ünnepi rendezvényeken. A nyolcvanhárom esztendős férfi a jutalom átvételét követően idézte fel a szeptember 29-én történteket.
- A művelődési központhoz közel fekvő üzletben vásároltam éppen, amikor láttam, hogy nem messze tőlem egy nő összeesik. Azonnal odasiettem segíteni. A közelemben állók sokkot kaptak, én azonban nem estem pánikba. A hölgy lányának erélyesen szóltam, hogy kövesse az utasításaimat. Én a mellkasát pumpáltam, ő pedig szájon át lélegeztetett. Szerencsére szinte egy percen belül magához tért az asszony. Érdekes módon az első szava az volt hozzám: „én ismerem magát”. Tíz percen belül a mentők is kiérkeztek, akkor már ült a földön a nő. Az ápoló személyzet is megköszönte nekem, hogy milyen talpraesetten és szakszerűen cselekedtem.


Krasznai Kázmér elmondta, hosszú élete során nem ez volt az első életmentése. Fiatal korában a Tiszából és az Ipolyból is húzott már ki fuldokló embert, és egy családtag kisfiát is megmentette, akinek ételdarab akadt fenn a torkán.
Hegedűs H. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése