2016. április 3., vasárnap

Kékbe öltözve az érzékenyítés jegyében



Az autizmus világnapja alkalmából szombaton este a Ridens Szakképző Iskola szervezésében tartottak demonstrációt a balassagyarmati Civitas Fortissima téren.
Este nyolc óra előtt néhány perccel kék pólót öltött és kék színű papírcsokrokat lóbáló fiatalok és idősebbek lepték el a Civitas Fortissima szobor környékét. Reflektorok világították meg azt a szintén kék díszletet, amely előtt a házigazda oktatási intézmény diákjai műsorukat adták. Elöljáróban a nyírjesi üdülőközpontban működő iskola tanára, Szeghy József szólt röviden arról, hogy az ép és egészséges emberek sokszor észre sem veszik a fogyatékosokat, ügyet sem vetnek azokra, akiknek valamilyen egészségügyi, vagy születési okból nem lehet teljes az életük. Pedig megérdemlik ők is a többség figyelmét, és ezek a hátrányos helyzetbe került férfiak és nők, gyerekek és felnőttek sok-sok olyan kivételes értékkel rendelkeznek, amivel kiválthatják mások ámulatát. Nem menjünk hát el közömbösen mellettük, legyünk érzékenyek, érzékenyítsük magunkat hozzájuk. 

Medvácz Lajos polgármester fontos gondolatként fűzte hozzá ehhez a felvezetéshez, hogy az érzékenyítés egyben a szeretet megnyilvánulása is, azé a szereteté, amelyet minden embertársunk felé mutatnunk kell, különösképpen azok felé, akiknek ez a szeretet, megértés, elfogadás és érzékenység talán a legtöbbet jelenti az életben.
A Ridens tanulói igazán „érzékenyítő” műsort nyújtottak. Kutka János tisztán énekelve zengte Demjén Ferenctől A szabadság vándorai című közismert slágert, Mészáros Árpád egy kevésbé népszerű, de annál szebb dalt adott elő Angyalokkal játszó címmel, Gál János saját szerzeményét énekelte, míg az iskola tanárai és diákjai érdekes koreográfiában tárták az érdeklődők elé, miként is mutatkozik meg az éj sötétjében a Napfény.
H.H.
Fotó: Tóth Richárd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése