2016. április 4., hétfő

Gála száztíz év tiszteletére



Gálaműsorral, és a település történetét bemutató kiállítással emlékeztek arra az Ipoly-menti községben, hogy száztíz évvel ezelőtt kapták meg az Őrhalom nevet.

A múlt pénteken tartott rendezvény keretében, a művelődési házban, a szervezők nevében először Farkas Andrea, az Őrhalomért Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, és tartott egy kis múltidézést: elmondta, a hivatalos iratok szerint 1906. április elsejével magyarosították a település nevét a szláv Trázs (bizonyos alakokban Tras, Tráss, Zuraas, Straas – jelentése őr, őrhely) kifejezésről Őrhalomra. Ezért ezt az egész esztendőt az egyesület a jubileumnak szenteli.

Kanyó János, Őrhalom korábbi polgármestere, jelenlegi alpolgármester hozzátette, hogy először egy 1327-ben, Visegrádon kelt oklevélben találkozhatunk a falu nevével, amikor Károly Róbert magyar király a Vrou (Varbói) család Vrbou (Ipolyvarbó) és Zuraas (Trázs-Őrhalom) birtokát Szécsényi Tamásnak adományozza. Hozzátette, az évszázadok során rendkívül jó kapcsolat jellemezte az Ipoly két partján, egymás közvetlen szomszédságában elterülő két községet, és bárhogyan is fordult a történelem kereke, bárhol is húzódott és húzódik az államhatár, a kötelékek széttéphetetlenek – ezt a szoros viszonyt jellemezte most az eseményen az ipolyvarbói polgármester megjelenése. Az alpolgármester kiemelte az ősök munkaszeretetét, a mezőgazdasági tevékenységben mutatkozó fokozott teherbíró képességet, és fontosnak ítélte, hogy a mai nemzedék képviselői, elszármazottak és itt élők egyaránt, töretlenül őrizzék a múlt hagyományait, ismerjék meg az értékeket – amire a klubhelyiségben berendezett kiállítás is rámutat –, és a maguk szakmai területein hűen szolgálják Őrhalom fejlődését.

A továbbiakban a kultúráé lett a főszerep. Balla Péter, Csécsi Sarolta, Bertók Péter, László Péter és Benőczné Zachar Ágnes verset szavalt, táncolt a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Kör gyermekcsoportja, felléptek kis műsorukkal az óvodások, a szécsényi Palóc néptánccsoport tagjai, Hegedűs Lili fuvolázott, Szolik Milán gitáron játszott. Jacsjanszki Dóra népmesét mondott, Jacsjanszki Klára a Honfoglalás című film közismert dalát énekelte, zengett a nyugdíjas klub kórusa.
A rendezvény zárásaként az ünnepi alkalomra készült tortát vágták fel a szervezők, és egy-egy szeletet nyújtottak át mindegyik vendégnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése