2020. március 28., szombat

Karantén napló 1/2

Március 28. 11.15


Míg szorgosan „dünnyög” a mosógép, elindulok a körtúrára. Az első ember, akibe belebotlok, kocsmáros cimborám. Dohog, mérges. Nem titkolja, ha egyszer a nép a piacra kimehet, a kocsmába miért nem?! Természetesen nem szeg azért szabályt, nem nyit ki, viszont véleményt alkothat. Tréfásan megjegyzi, az egészségügyi dolgozók arra esküdtek fel, hogy a lakosságot gyógyítsák, ő meg arra, hogy ne haljanak szomjan, erre ezt az életmentő műveletet is megvonják tőle. 
Gurulok tovább a főutcán. Az Ipoly Áruház melletti, Ádám-féle patikánál tíz-tizenkét páciens várakozik a gyógyszerkiadásra. A sor kis híján a lámpás kereszteződésig tart, persze a százötven centis előíráshoz mérten.
A Civitas Fortissima tér csendes. Az egyik házból idősebb, hetven-hetvenöt éves férfi lép ki, az albán pékség felé veszi az irányt, és kisvártatva kenyérrel a hóna alatt tér vissza. A régi vármegyeházánál lévő nagyóra elütötte már a kilencet – épp elég ez a pár perc a bevásárlásra.
A Törvényszéki Palotával szemközti kerékpáros bolt ajtaján a „nyitva” tábla díszeleg. Az engedélyezett körbe számítanak: szervízszolgáltatás.
A munka szombaton sem állhat meg: a „benzinkúti” óvodánál lévő, korszerűsítendő szociális központ épületének udvarán lázasan zajlik a felújítás.
Megállapítom: nincs komolyabb bevásárlási láz. A Penny Market parkolójában talán öt autót számlálok, a Lidl-nél huszonegyet. Hiába, most már csak a hatvanöt éven felüliek mehetnek be.
A Madách-ligetbe fordulva, a keskeny földsávon a kerekek elől riadt varjúcsapat rebben fel. Lehuppanok egy padra jegyzetelni a zöldségesnél. Általában szombat délelőttönként errefelé nagy a jövés-menés, a hétvégi focimeccsekre tippmixelők hada egymást váltja. Most csak két férfi beszélget itt: „Te hány éves vagy? Ja, elmúlt kilenc, akkor oké!” - szól a fiatalabb.
Az egyik paneltömb bejárati ajtajánál szájmaszkos asszony bosszankodik barátnőjének. A közeli kisboltban hétkor kiszolgáltak hetven éves embereket, ez nem illendő. Hiába, aki nem bírja ki, azt semmiféle rendelkezés sem tarthat vissza szándékától.
Kis kitérő az Ipoly-partra. A Nádor utca kihalt, a pusztuló betonpálya láttán ifjúkorom kézilabda edzései jutnak eszembe, istenem, mennyi gólt is lőttem itt szélről Ocsovai Zsolti barátom kapujába. Ez a kapu manapság kis híján összeomlik. A sportcsarnokkal szembeni füves területen kismama szalad alig másféléves topogós csemetéje után, a tanuszodánál egy árva lélek sincs. A buszpályaudvaron mintegy tíz utas várakozik a járatokra, nincs jegykiadó automata, akinek se bérlete, se okostelefonja, az bizony bliccelni kényszerül a hátsó ajtón felszállva – pár napig még biztosan szabad.
A mosógép közben lejárt. Kiteregetek, majd irány Őrhalom. Éhesek a kutyák és a macskák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése