2020. március 28., szombat

Karantén napló 1/1


Március 28. 8 óra 25 perc

Miért is fogok a kijárási korlátozások kezdetén naplóírásba? Unalomból netán, mivel jelentősen lecsökken mostantól a tevékeny, ide-oda császkáló-mászkáló ember élettere? Vagy szakmai kihívásból? Lehet, mindkettő benne van a pakliban, de tény, ha sok-sok év múlva előveszem, emlékeimbe villámgyorsan bevillanhat az a most még nem tudhatni meddig tartó idő, ameddig ilyen visszafogott üzemmódban töltöm mindennapjaimat.

Szombat hajnal. Nem húzom le esténként a harmadik emeleti panellakás hálószobájában a redőnyt, így aztán az első napsugarak már kiugrasztanak az ágyból. Rátekintek az órára, 5:45-öt mutat. Nosza, gyors kipillantás a fürdőszoba ablakán, mikén ébredezik a város, Balassagyarmat. Szemben, a pékség előtti padon fiatalember kuporog. Ismerem őt, csak saját magát okolhatja, hogy ennyire lecsúszott, hajléktalanra érdemtelenítette őt balsorsa. Fürkészve figyeli, hátha valakivel szóba elegyedhet, esetleg kunyerálhat tőle pár forintnyit a megvásárlandó kannás borra. Kilencig van csak ideje, onnantól délig számára nincs kiszolgálás az üzletben. De nem jön senki, így az egyre harsányabb napfényben kényelmesen hátraveti magát, karjait a pad háttámlájára nyújtja.
Húsz perc múlva újabb kitekintés. A férfi még mindig a helyén, nem messze tőle a pékség előtt rövid sor a járdán. Szigorúan betartva az immár másfél méteres távolságot, várnak a bebocsáttatásra, pontosabban a boltból kijövőre. Ez mostantól mindenhol így lesz.
Az autóforgalom is igen gyér. A távolsági buszról mindössze egyetlen ember száll le a Rákóczi 72. előtti megállóban. Néhány gépkocsi parkol a Kék ABC előtt, aki nem idős, úgy tűnik, kora reggelre időzíti a bevásárlást. Kis készülődés még, aztán irány a város, egy kerékpártúra keretében körbejárom a csend Ipoly-parti szigetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése