2019. január 3., csütörtök

Mikorra lesz végre kész a tanuszoda? (1.)


„A rétestészta ehhez képest kutyafitty!” Ezt a kijelentést tette egy balassagyarmati férfi a minap, amikor arról érdeklődtünk nála, mi a véleménye a városi tanuszoda építéséről. Tény és való, a kivitelezés évek óta csak nyúlik-nyúlik, mint a fentebb említett sütőipari termék, és ki tudja, mikor lesz még a befejezés – a legfrissebb hírek szerint, már tavasszal.

Kövessük tehát nyomon, egyfajta időrendi sorrendben, hogyan is alakult a beruházás. Ehhez segítségül vettük a Nógrád Megyei Hírlapban az elmúlt három évben megjelent beszámolókat.
A teljes mértékben állami finanszírozásban megvalósuló (a helyi önkormányzat csak a területet és a csatlakozó infrastrukturális hálózatot biztosította) új létesítmény alapkövét 2016 májusában helyezték le Fónagy János államtitkár jelenlétében, és utána néhány hónapig igen jó ütemben zajlottak a munkálatok. A 2016 szeptemberében megjelent írás szerint „hamarosan az Ipolypart út felé járók láthatták is, mekkora lesz a nagymedence alapterülete. Ám hirtelen félbeszakadt az építkezés. Kiderült ugyanis, hogy a korábban megállapítottakhoz képest jóval komolyabb alapokra kell helyezni az épületet. Emiatt végre kellett hajtani a statikai tervek módosítását, majd utána az új dokumentációt jóváhagyatni a hatóságokkal. Ez pedig időt vett igénybe. Ám mintegy két héttel ezelőtt minden akadály elhárult a folytatás elől.”

Mivel egykor itt folyt az Ipoly (amit az épület szomszédságában lévő régi híd is hűen jelez), a magas talajvízszint és a túlságosan homokos talajszerkezet miatt elengedhetetlenné vált az alapot megerősítő, összesen háromszázhatvan vasmagos betoncölöp lehelyezése. Erre fektették rá a sávalapokat és a betonlemezeket. Ekkor, azaz 2016 szeptemberében a kivitelezés befejezését a következő esztendő augusztusára halasztották.
(folytatjuk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése